Indijos Kašmyre per smurto proveržį sužeista apie 100 žmonių

  • Teksto dydis:

Apie 100 žmonių buvo sužeista, kai sekmadienį Indijos vyriausybės pajėgos paleido ašarines dujas ir apšaudė tūkstančius protestuotojų, svaidžiusių akmenis bei padegusių vieną vyriausybės pastatą Indijos kontroliuojamoje Kašmyro dalyje, pranešė policija.

Susirėmimai įvyko, kai policija bandė sustabdyti kaimo Šopijano rajone link einančius protestuotojus, atsiliepusius į separatistų grupuočių, nesutinkančių su Indijos teisėmis į Kašmyrą, raginimus. Ši vietovė yra 70 km į pietus nutolusi nuo Šrynagaro, pagrindinio Indijos kontroliuojamo Kašmyro miesto.

Be to, sekmadienį pagrindiniai Kašmyro separatistų lyderiai Syedas Ali Shahas Geelanis (Saidas Ali Šachas Gilanis), Mirwaizas Umaras Farooqas (Mirvaizas Umaras Farukas) ir Yasinas Malikas (Jasinas Malikas) atsisakė susitikti su Indijos įstatymų leidėjų grupe, atsiųsta iš Delio premjero Narendros Modi (Narendros Modžio). Ši delegacija buvo dalis jo pastangų atkurti normalią padėtį neramiame regione.

Bendrame pareiškime lyderiai pareikalavo, kad Indijos vyriausybė laikytųsi „esminio Džamu ir Kašmyro žmonių apsisprendimo teisės principo“.

Pratęsta komendanto valanda, ryšių nutraukimas ir vis stiprinamos griežtos priemonės nepadėjo nutraukti didžiausių pastarųjų metų protestų prieš Indijos valdžią. Jie buvo dar labiau pakurstyti, kai liepos 8 dieną žuvo sukilėlių vadas. Nuo tada dešimtys tūkstančių žmonių pažeidė saugumo apribojimus, rengė protestus ir kasdien dalyvaudavo susirėmimuose su saugumo pajėgomis, siekdami, kad indai pasitrauktų.

Mažiausiai 70 civilių žuvo, o dar tūkstančiai buvo sužeisti - daugiausiai per incidentus, kai vyriausybės pajėgos paleisdavo ugnį į akmenis svaidančius protestuotojus. Per susirėmimus taip pat žuvo du policininkai, o šimtai vyriausybės pajėgų karių buvo sužeisti.

Kašmyras buvo padalytas Indijai ir Pakistanui, bet abi šalys reiškia pretenzijas į visą šį regioną. Dauguma jo gyventojų siekia nepriklausomybės arba susijungimo su regiono dalimi, priklausančia Pakistanui.


Šiame straipsnyje: IndijaKašmyrassukilimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių