Per teroro atakas Džakartoje žuvo 5 užpuolikai ir 2 civiliai

  • Teksto dydis:

Per Indonezijos sostinę Džakartą ketvirtadienį sudrebinusių sprogimų virtinę ir po to užvirusius susišaudymus žuvo penki užpuolikai ir du civiliai asmenys, pranešė šalies saugumo ministras.

Šaudymas

Nacionalinės policijos atstovas spaudai Antonas Charliyanas sakė, kad ketvirtadienio išpuolį, kuris prasidėjo ataka prieš kavinę „Starbucks“, įsikūrusią priešais didelį prekybos centrą „Sarinah“, surengė penkių kovotojų, tarp jų trijų mirtininkų, kuopelė.

Po pirmojo sprogimo du pistoletais ginkluoti vyrai įkaitais paėmė du žmones. Pasak A.Charliyano, vienas jų buvo alžyrietis, o kitas – Olandijos pilietis, tačiau Džakartos policijos viršininkas Tito Karnavianas (Titas Karnavianas) sakė, kad antrasis įkaitas buvo kanadietis.

Kaip nurodė A.Charliyanas, alžyrietis, kuris buvo sužeistas kulkų, sugebėjo pabėgti, tačiau antrasis vyras buvo nušautas incidento vietoje. Taip pat buvo nušautas ir indonezietis, kuris mėgino padėti įkaitams.

„Netrukus po to du vyrai ... su mopedais rėžėsi į policijos postą ir susisprogdino“, – sakė jis ir pridūrė, kad keturių pareigūnų, nukentėjusių per šią ataką, būklė kritiška.

Liudininkai sakė, kad kovotojai, kurie išėjo iš „Starbucks“, pradėjo šaudyti į praeivius ir užtaisinėti savo ginklus, kai prie jų ėmė artintis augumo pajėgų kariai, besislepiantys už važiuojančių automobilių.

Panašu į žemės drebėjimą

„Išgirdau kurtinantį trenksmą. Buvo panašu į žemės drebėjimą. Visi puolėme laiptais žemyn“, – sakė 32 metų Ruli Koestamanas (Rulis Kustamanas), kuris buvo šalia esančiame pastate, kai prasidėjo ataka.

„Tada pamatėme, kad apačioje esantis „Starbucks“ sunaikintas. Mačiau užsienietį – vakarietį, vieną vyrą, kuriam buvo sumaitota ranka, bet kuris buvo gyvas, - sakė liudininkas. - „Starbucks“ padavėjas išbėgo į lauką su sukruvinta ausimi. Aš paklausiau, ar viduje yra nukentėjusiųjų, jis atsakė „Taip, vienas. Jau miręs“.

„Tada visi susirinko ir pasirodė teroristas. Jis turėjo ginklą ir ėmė šaudyti į mus, o po to į „Starbucks“. Tada sprogo policijos postas“, - sakė tęsė R.Koestamanas.

Policija pranešė, kad iš viso įvyko keturi sproginai, tačiau liudininkai teigia girdėję nugriaudėjus mažiausiai šešis sprogimus.

Nuotraukose iš įvykio vietų buvo matyti kraujo klanuose prie nuniokoto policijos posto gulintys dviejų vyrų su civiliais drabužiais lavonai.

Dar vienas kūnas, irgi iš pažiūros vyro, gulėjo ant nugaros gatvės viduryje, o šalia tįsojo dar vienas, beveik nuogo vyro lavonas.

Įtariama su IS susijusi grupuotė

Indonezijos policija pranešė, kad dėl ketvirtadienį surengto įžūlaus išpuolio Džakartos centre, kurio metu buvo sprogdinama ir šaudoma, yra įtariama viena šalies organizacija, susijusi su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ (IS).

Policija taip pat pareiškė, jog šiuo kruvinu išpuoliu buvo siekiama pamėgdžioti koordinuotas teroro atakas, kurios lapkričio mėnesį buvo įvykdytos Paryžiuje.

„Galima pagrįstai įtarti, kad tai su ISIS susijusi Indonezijos grupuotė“, – AFP sakė nacionalinės policijos atstovas spaudai A. Charliyanas (Antonas Čarlijanas), pavartojęs kitą IS akronimą.

„Iš to, ką matėme šiandien, ši grupė seka Paryžiaus atakų modeliu“, – pridūrė jis.

Kiek anksčiau policija pranešė, kad ataka Džakartoje, nusinešusi septynių žmonių gyvybes, pasibaigė ir kad laisvėje daugiau užpuolikų nebėra.

„Šiuo metu padėtis kontroliuojama“, – sakė Džakartos policijos atstovas pulkininkas Muhammadas Iqbalas (Muhamadas Ikbalas).

Tarp žuvusiųjų – 5 teroristai

„Žuvo penki teroristai“, – žurnalistams kruvino incidento vietoje sakė ministras Luhutas Panjaitanas (Luhutas Pandžaitanas).

Jis pridūrė, kad išpuolio aukomis taip pat tapo vienas Olandijos pilietis ir vienas indonezietis civilis.

Nacionalinės policijos viršininko pavaduotojas Budi Gunawanas (Budis Gunavanas) anksčiau nurodė, kad du užpuolikai buvo nukauti per susišaudymą su policija, o dar du buvo mirtininkai.

Džakartos policijos atstovas pulkininkas Muhammadas Iqbalas (Muhamadas Ikbalas) savo ruožtu pranešė, kad per išpuolį dar buvo sužeisti penki policininkai, vienas civilis užsienietis ir keturi civiliai indoneziečiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių