Dėl prezidento L. Kaczynskio lėktuvo katastrofos – kaltinimai dviem oro dispečeriams

  • Teksto dydis:

Lenkijos kariuomenės prokurorai nurodė iškėlę kaltinimus dviem Rusijos oro dispečeriams dėl jų vaidmens 2010 metais netoli vakarinio Smolensko miesto įvykusioje lėktuvo katastrofoje, per kurią žuvo Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis (Lechas Kačynskis) ir 95 kiti pareigūnai bei visuomenės atstovai.

Prokuroras pulkininkas Ireneuszas Szelagas (Irenejušas Šelagas) penktadienį sakė, kad kariuomenės tyrėjai prašė kolegų Rusijoje sudaryti sąlygas apklausti tuos oro dispečerius, kurie palaikė ryšį su prezidento lėktuvu, mėginusiu nutūpti viename kariniame oro uoste Smolensko apylinkėse, esant blogam matomumui dėl tiršto rūko.

I.Szelagas sakė, kad Lenkijos prokurorai vieną iš tų dispečerių laiko tiesiogiai, o kitą – netiesiogiai atsakingu dėl tos katastrofos.

Prokuroras pridūrė, kad atliekant tyrimą buvo nustatyta, kad pagrindinė avarijos priežastis buvo netinkami įgulos veiksmai esant nepalankioms meteorologinėms sąlygoms.

Tačiau „ekspertų išvados suteikė mums pagrindą kovo 24 dieną paskelbti sprendimą apkaltinti ... du Rusijos piliečius, skrydžių valdymo grupės narius“, sakė I.Szelagas.

Pasak jo, vienam iš dispečerių keliami kaltinimai dėl tiesioginio, o kitam – dėl netiesioginio aviacijos katastrofos grėsmės sukėlimo.

I.Szelagas kaltinamųjų neįvardijo ir atsisakė pateikti detalių, kokie dispečerių veiksmais ar neveikimas paskatino tą katastrofą.

Mažai tikėtina, kad Rusija sutiks išduoti tuos pareigūnus Lenkijos teismui.

Šis pranešimas buvo paskelbtas, kai Lenkijos ir Rusijos ryšiai yra labai įtempti dėl konflikto kaimyninėje Ukrainoje, kur vyriausybės pajėgos kaunasi su Rusijos palaikomais separatistais.

Katastrofa, per kurią žuvo aštuoni įgulos nariai ir 88 keleiviai, įskaitant L.Kaczynskį ir daug kitų aukšto rango Lenkijos pareigūnų, sukrėtė šalies visuomenę.

L.Kaczynskis tąsyk skrido į Rusijos vakariniame regione turėjusias vykti Katynės žudynių atminimo ceremonijas, pagerbdamas tūkstančius Antrojo pasaulinio karo pradžioje Sovietų Sąjungos NKVD nužudytų lenkų kariškių, palaidotų masinėse kapavietėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių