Albinosų medžioklė Afrikoje

Rytų Afrikos šalies Tanzanijos valdžia paskelbė karą raganiams, mat šalyje kilo žmonių žudymo ir žalojimo banga.

Įvairūs šalies raganiai ir burtininkais prisistatantys asmenys ėmė žudyti ir žaloti šalyje gyvenančius vadinamuosius albinosus. Mat Tanzanijoje, o ir kaimyninėse šalyse, tikima, kad šie genetine liga sergantys žmonės, tiksliau, jų kūnų dalys – pasakiškai vertingos.

Albinizmas – tai genetiškai paveldima liga, kuriai būdingas pigmento melanino sintezės sutrikimas, dėl kurio odoje, akyse ir plaukuose nėra šio pigmento arba jo kiekis labai mažas.

Tanzanijoje ši liga pasireiškia vienam iš 1,4 tūkst. gyventojų. Pasak ekspertų, dažnai tai yra įvaisos padarinys. Vidutiniškai pasaulyje albinosas gimsta vienoje iš 20 tūkst. šeimų. Albinosus iš kitų išskiria itin ryški balta odos spalva.

Pareigūnams pradėjus plataus masto kampaniją prieš raganius, buvo suimta daugiau kaip 200 žmonių. Apie tai pranešė šios Afrikos šalies pareigūnai. Pasak jų, per specialią operaciją, kuri vyko keliose šios Rytų Afrikos šalies dalyse, buvo suimti kerais gydantys gydytojai ir žyniai. "Pas kai kuriuos iš suimtųjų buvo rasta driežų išnarų, Afrikos tapyrų dantų, stručių kiaušinių, beždžionių uodegų, paukščių nagų, asilėnų uodegų ir liūtų kailių", – buvo sakoma policijos atstovo Adveros Bulimbos pranešime.

Pasak jo, policijos kampanija nukreipta prieš organizuotų nusikaltėlių, prekeivių žmonių dalimis ir žynių tinklą. 97 iš suimtų asmenų jau stojo prieš teismą.

Pranešime taip pat kreipiamasi į religinius lyderius, genčių vyresniuosius, politikus ir žurnalistus – jie raginami "tęsti sąmoningumo kampaniją prieš mūsų šalies augimą stabdančius prietarus".

Prieš kelias dienas šalies prezidentas Jakaya Kikwete pareiškė, kad "vykdomi išpuoliai prieš albinosus, kurių kūnų dalis raganiai naudoja kerams, yra pasibjaurėtini ir šaliai kelia daug sunkumų". Remiantis Jungtinių Tautų duomenimis, nuo 2000 m. Tanzanijoje buvo nužudyti mažiausiai 76 albinosai, jų atskiros kūnų dalys parduotos po maždaug 600 JAV dolerių, o visas kūnas – vidutiniškai po 75 tūkst. JAV dolerių. Dar 34 albinosams pavyko išgyventi, nors jie gyvi neteko kai kurių savo kūno dalių. Kapų plėšikai iškasė dar mažiausiai 15 albinosų kūnų.

Pasak šamanų, albinosų kūnai turi vertę. Todėl nužudyto albinoso palaikai turi būti slepiami. Paprastai karstas užliejamas betonu, kad niekas negalėtų jo nuniokoti. Ypač paklausūs plaukai, liežuvis, lyties organai, akys, oda, kraujas ir kaulai. Tačiau didžiausios galios turi galūnės. Kadangi už albinosų kūnų dalis galima neblogai uždirbti, Afrikoje šis "verslas" klesti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių