Afganistane per sprogimą mečetėje Balcho mieste trečiadienį žuvo 14 žmonių

  • Teksto dydis:

Afganistano šiaurinėje dalyje trečiadienį per galingą mečetėje įvykusį sprogimą žuvo mažiausiai 14 šiitų; tai jau antras išpuolis prieš šiitų religinę mažumą per Ašūros šventę šalyje.

„Sprogimas įvyko Balcho rajono (provincijos) centre, prie šiitų mečetės vartų“, – sakė provincijos gubernatoriaus atstovas Muniras Ahmadas Farhadas ir pridūrė, kad per išpuolį žuvo 14 žmonių, sužeisti 28.

Tokį patį nukentėjusiųjų skaičių patvirtino ir provincijos policijos viršininko pavaduotojas.

Prieš šį išpuolį džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę už dvigubą antradienio išpuolį Kabule taip pat prieš šiitus, kurių žuvo mažiausiai 18.

Pasak liudininkų, antradienį vakare ginkluoti užpuolikai įsiveržė į netoli Kabulo universiteto esančią Karte Sachio šventyklą ir pradėjo šaudyti į vyrus, moteris ir vaikus, o šie bandė bėgti. Vidaus reikalų ministerija nurodė, kad vienas užpuolikų turėjo mirtininko liemenę.

Tuo pat metu kitas užpuolikas įsiveržė į netoliese esančią kitą mečetę ir įkaitais paėmė nenurodytą skaičių žmonių, kurie minėjo Ašūrą, nurodė ministerija.

Jungtinės Tautos šią dvigubą ataką pavadino „žiaurumu“ ir nurodė, kad per ją žuvo 18 žmonių, nors Vidaus reikalų ministerija vėliau patikslino, kad žuvusiųjų buvo 16.

Ašūros metu labai padidėja išpuolių prieš šiitus grėsmė, todėl daugelis užsienio ambasadų Kabule iki savaitės pabaigos apribojo savo darbuotojų judėjimą šalyje.

Per šį trečiadienį minimą Ašūrą prisimenamas 680 metų mūšis, kai kalifo Yazido (Jazido) armija nužudė imamą Husseiną (Huseiną), pranašo Muhammado (Muhamado) vaikaitį. Tai vienas įvykių, nulėmusių šiizmo atsiradimą. Viso pasaulio šiitams Ašūra yra kovos su priespauda simbolis.

2011 metais Kabule per Ašūrą, susisprogdinus mirtininkui, žuvo apie 80 žmonių, sužeista daugiau kaip 100.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jankis

jankis portretas
čia tikra amerikoniška demokratija
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių