Nukautas Bostono sprogdintojas siejamas su kita triguba žmogžudyste

  • Teksto dydis:

Nukautas įtariamas Bostono maratono sprogdintojas Tamerlanas Carnajevas buvo įvardytas kaip anksčiau įvykdytos trigubos žmogžudystės dalyvis, rodo dokumentai, kuriuos JAV federaliniai prokurorai pateikė byloje prieš jo brolį Džocharą Carnajevą.

Dokumentuose nurodoma, kad šią informaciją atskleidė vyras, kuris vėliau buvo nušautas per apklausą JAV teisėsaugos pareigūnų.

Pirmadienį pateiktuose dokumentuose sakoma, kad liudininkas Ibragimas Todaševas sakė tyrėjams, jog Tamerlanas Carnajevas dalyvavo 2011 metų rugsėjo 11-ąją Masačusetso mieste Voltame įvykusiame incidente, per kurį buvo nužudyti trys žmonės.

Tąsyk trys vyrai perrėžtomis gerklėmis buvo rasti viename bute, o jų kūnai esą buvo apibarstyti marihuaną. Vienas iš nužudytųjų buvo boksininkas ir Tamerlano Carnajevo draugas.

27 metų I.Todaševas, užsiimantis mišriaisiais kovos menais, gegužę buvo nušautas savo namuose Floridos mieste Orlande per susitikimą su vienu Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentu ir dviem Masačusetso policijos pareigūnais. Pasak pareigūnų, jis buvo nukautas, kai pradėjo siautėti per apklausą.
Prokurorai minėtus dokumentus pateikė mėgindami neleisti Džocharo Carnajevo advokatams susipažinti su tam tikra vyriausybinių institucijų informacija, įskaitant medžiagą, susijusią su nužudymais Voltame.

„Vyriausybė jau atskleidė (Džocharui) Carnajevui, kad, pasak I.Todaševo, Tamerlanas Carnajevas dalyvavo triguboje žmogžudystėje Voltame“, – rašo prokurorai.

Pasak jų, tyrimas dėl 2011 metais įvykdyto nusikaltimo tebevyksta, todėl Džocharui Carnajevui neturi būti leista susipažinti su dokumentais, kurių jis paprašė.

„Bet kas, kas padėtų Carnajevui daugiau sužinoti apie jo brolio vaidmens tikslų „pobūdį ir apimtį“ neatsveria potencialios žalos, kuri būtų padaryta atskleidus detales apie tebevykstantį itin sunkaus nusikaltimo tyrimą, ypač šioje proceso stadijoje“, – rašo prokurorai.

Pasak prokurorų, Džocharui Carnajevui šios informacijos nereikėtų atskleisti dar ir dėl to, jog jo brolio nusikalstama praeitis būtų reikšminga tik skelbiant nuosprendį jo byloje arba į ją visiškai nebūtų atsižvelgta.

Pareigūnai teigia, kad iš Rusijos kilę čečėnai broliai – 20-metis Dž. Carnajevas ir 26-metų T.Carnajevas – suplanavo ir įvykdė dvigubą sprogdinimą netoli maratono trasos finišo Bostone balandžio 15 dieną. Per tą išpuolį žuvo trys žmonės, o dar per 260 buvo sužeisti.

Dž.Carnajevui pateikta 30 kaltinimų, tarp jų – dėl masinio ginklo panaudojimo ir 16 kitų, už kuriuos gali būti skirta mirties bausmė.

Tuo tarpu Tamerlanas Carnajevas žuvo per susišaudymą su policija, kai pareigūnai užspeitė jį ir brolį, praėjus kelioms dienoms po sprogdinimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių