Žiniasklaida: Kuveito teismas panaikino 2022 metų parlamento rinkimų rezultatus

Kuveito konstitucinis teismas sekmadienį anuliavo praėjusių metų parlamento rinkimus ir nusprendė atkurti birželio mėnesį paleistą ankstesnį parlamentą, pranešė valstybinė žiniasklaida, naftos turtingą Persijos įlankos valstybę krečiant politinei krizei.

Rugsėjo mėnesį vykusiame balsavime opozicijos nariai iškovojo 28 iš 50 vietų ir gavo daugumą parlamente.

Balsavimas reiškė opozicijos atstovų pergalę, nes daugelis jų pastarąjį dešimtmetį nedalyvavo rinkimuose dėl, jų nuomone, įtariamo vykdomosios valdžios kišimosi į parlamento veiklą.

„Sekmadienį Kuveito Konstitucinis Teismas paskelbė nuosprendį, kuriuo panaikino 2022 metų Nacionalinės asamblėjos rinkimų rezultatus“ dėl neatitikimų dekrete, kuriuo buvo paleistas ankstesnis parlamentas, pranešė oficialioji naujienų agentūra KUNA.

Jis taip pat nusprendė atkurti parlamentą, kuris buvo išrinktas 2020 metais, bet birželio mėnesį sosto įpėdinio princo įsakymu paleistas, teigė KUNA.

Teisininkas Nawafas Al Yassinas (Navafas Jasinas) sakė, kad sprendimas priimtas po to, kai buvo pateikti keli apeliaciniai skundai dėl rinkimų.

„Apeliaciniai skundai susiję su rinkimų proceso, dekretų, kuriais skelbiami rinkimai, ir dekreto, kuriuo paleidžiama ankstesnė Nacionalinė asamblėja, negaliojimu“, – teigė jis naujienų agentūrai AFP.

Kuveitas yra vienintelė Persijos įlankos arabų valstybė, turinti visiškai išrinktą parlamentą. Viena didžiausių pasaulyje naftos eksportuotojų 1962 metais priėmė parlamentinę sistemą.

Tačiau pasikartojančios politinės krizės paralyžiavo valstybės veiklą ir sukėlė nuolatinius ginčus su ministrų kabinetu.

Sausį Kuveito vyriausybė atsistatydino praėjus vos trims mėnesiams po priesaikos dėl nesutarimų su įstatymų leidėjais – jau šeštoji vyriausybė per trejus metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių