Xi Jinpingas: Kinija ir Vidurinė Azija turi išnaudoti prekybos potencialą

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas), penktadienį sakydamas kalbą Vidurinės Azijos valstybių vadovams, paragino savo šalį ir šį strategiškai svarbų regioną visiškai išnaudoti turimą potencialą bendradarbiaujant prekybos, ekonomikos ir infrastruktūros srityse.

Pasak jo, reikia „visiškai išnaudoti tradicinio bendradarbiavimo ekonomikos, prekybos, pramonės pajėgumų, energetikos ir transporto srityse potencialą“, sakoma valstybinės žiniasklaidos pranešime.

Kinijos lyderis taip pat pabrėžė, kad reikia plėtoti „naujas augimo varomąsias jėgas“, pavyzdžiui, finansų, žemės ūkio, skurdo mažinimo, mažo anglies dvideginio kiekio technologijų, sveikatos apsaugos ir skaitmeninių inovacijų srityse.

Šią savaitę Siano mieste Kinijos šiaurėje vykstančiame viršūnių susitikime jis priima Kazachstano, Kirgizijos, Tadžikistano, Tadžikistano, Turkmėnijos ir Uzbekistano vadovus.

Vidurinė Azija taip pat tapo svarbia Kinijos trilijonų dolerių (eurų) vertės projektui „Juostos ir kelio iniciatyva“ (angl. Belt and Road Initiative, BRI), kuris yra vienas esminių Xi Jinpingo geopolitinių projektų. Pekinas nori atnaujinti bendradarbiavimą ir užpildyti vakuumą, buvusiose sovietinėse valstybėse atsiradusį po Rusijos pradėto karo Ukrainoje.

Penktadienį Xi Jinpingas pareiškė, kad regionas ir Kinija turi imtis iniciatyvos šiame projekte ir gilinti strateginį abipusį pasitikėjimą siekiant išlaikyti ilgalaikę draugystę.

Jis taip pat pabrėžė, kad reikia plėsti bendradarbiavimą saugumo srityje kovojant su tuo, ką Pekinas pavadino trimis blogybėmis regione: separatizmu, terorizmu ir ekstremizmu.

„Šešios šalys turėtų ryžtingai pasipriešinti išorės kišimuisi į regiono šalių vidaus reikalus ir bandymams sukelti „spalvotąsias revoliucijas“, – sakė Xi Jinpingas.


Šiame straipsnyje: Xi JinpingasKinijaprekybaAzijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių