Vokietija taria „sudie“ savo paskutinei akmens anglių kasyklai

  • Teksto dydis:

Penktadienį nutraukė darbą akmens anglių kasykla Botropo mieste, kuri buvo paskutinė visoje Vokietijos teritorijoje. Simboliškoje šachtos uždarymo ceremonijoje dalyvavo šalies prezidentas Frankas Walteris Steinmeieris ir Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude`as Junckeris.

Tad nuo šiol Vokietijoje akmens anglys nebeišgaunamos iš po žemės. Tęsiama tik rusvųjų anglių gavyba atviruoju būdu - karjeruose ir kasiniuose.

Botropo šachta Rūro baseine šalies vakaruose buvo atidaryta 1863 metais. Tada joje dirbo 315 darbininkų. Intensyviausiu laikotarpiu - XXI amžiaus pirmajame dešimtmetyje - ten dirbo 4,1 tūkstančio šachtininkų. Anglių gavyba tuo metu sudarė 4 milijonus tonų per metus.

Kaip pažymėjo F. W. Steinmeieris, kadaise akmens anglių gavyba leido Vokietijos pramonei žengti didelį žingsnį į priekį. „Suprantu, kad ši diena yra jaudinanti daugeliui mūsų šalies gyventojų“, - sakė jis.

Vokietijos vyriausybė 2007 metais nusprendė atsisakyti akmens anglių gavybos. Tada šakoje dirbo 33 tūkstančiai žmonių. Pasak naujienų agentūros DPA, tuo metu ši Vokietijos pramonės sritis jau buvo nekonkurencinga ir reikalavo milijoninių dotacijų iš valstybės biudžeto.

Pernai Vokietija importavo 51,4 milijono tonų akmens anglių. Apie 38 procentus jų buvo įvežta iš Rusijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sudie!

sudie! portretas
tik ar ilgam?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių