Vokietija „Nord Stream“ dujotiekių iškilimo į sausumą vietovėje pastatys SGD terminalą

Vokietijos Meklenburgo-Pomeranijos federalinės žemės Lubmino pramoniniame uoste – vietovėje, kur į sausumą iškyla abu Rusijos „Nord Stream“ eksporto dujotiekiai – antradienį pradedamas statyti suskystintų gamtinių dujų (SGD) importo terminalas, skelbia visuomeninė transliuotoja „Deutsche Welle“.

Projektą įgyvendins Vokietijos bendrovė „Deutsche ReGas“, jį finansuos privatūs investuotojai.

Skelbiama, jog pirmieji SGD kroviniai į terminalą iš tanklaivių nedideliais dujovežiais turėtų būti atgabenti jau gruodžio mėnesį. Iki šiol šiuo uostu galėjo naudotis tik maži laivai, jį planuojama pertvarkyti didesnių laivų priėmimui, įskaitant plaukiojančių išdujinimo laivų švartavimui.

Lubmine prasideda trys pagrindiniai Vokietijos magistraliniai dujotiekiai – „Opal“, „Eugal“ ir „Nel“, kurie iš pradžių buvo nutiesti rusiškoms gamtinėms dujoms į įvairius Vokietijos, Čekijos ir Austrijos regionus perpumpuoti, tad ši infrastruktūra bus naudojama išdujintų SGD teikimui.

Pirmadienį Lubmine lankęsis federalinis vicekancleris ir ekonomikos ministras Robertas Habeckas (Robertas Habekas) pareiškė, kad „dujų pasiūla palaipsniui didėja“, Vokietijai ieškant kuo pakeisti rusiškas, kurių tiekimas per Baltijos jūrą nutrauktas.

Kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolfas) rugsėjo 24-25 dienomis lankysis Saudo Arabijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir Katare, kur gali būti pasirašytos sutartys dėl angliavandenilių tiekimo Vokietijai, pirmadienį pranešė federalinės vyriausybės atstovas Steffenas Hebestreitas (Štefanas Hebeštraitas).

Kremliaus kontroliuojamas „Gazprom“ šio mėnesio pradžioje neribotam laikui sustabdė „Nord Stream 1“ neva dėl techninių problemų, kurių esą neįmanoma išspręsti dėl Vakarų sankcijų Rusijai. Berlynas tokius argumentus laiko niekiniais ir kaltina Maskvą šantažu. Tokio pat pajėgumo „Nord Stream 2“ baigtas tiesti pernai, bet jo sertifikavimo procesą Vokietijos tarnybos nutraukė vasarį, prieš pat Rusijai pradedant plataus masto invaziją į Ukrainą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių