Vokiečių vyriausybė smerkia „nepriimtiną“ elgesį COVID-19 skeptikų demonstracijoje

Vokietijos vyriausybė sekmadienį pasmerkė „nepriimtiną“ kai kurių protestuotojų elgesį koronaviruso skeptikų demonstracijoje, per kurią buvo sulaikyti šimtai žmonių, be to, buvo pamėginta šturmuoti parlamento pastatą.

„Ekstremistai ir problemų kėlėjai“ bandė šturmuoti Reichstagą, „simbolinį mūsų demokratijos centrą“, leidinio „Bild“ sekmadienio numeriui sakė vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis (Horstas Zėhoferis).

„Nepriimtina matyti ekstremistus ir problemų kėlėjus naudojantis tuo savo tikslams“, – pabrėžė jis.

Pasak policijos, Berlyne šeštadienį protestuoti prieš suvaržymus dėl koronaviruso, tokius kaip kaukės ir socialinis atstumas, buvo susirinkę apie 38 tūkst. žmonių – dvigubai daugiau nei tikėtasi.

Vėlai šeštadienį keli šimtai protestuotojų, prasiveržę pro užtvaras ir policijos kordoną, lipo laiptais įėjimo į Reichstagą link, tačiau policija paskutinę minutę sutrukdė jiems patekti į pastatą, panaudojusi paprikinį purškalą ir areštavusi kelis asmenis.

Reichstagas, kuriame susitinka vokiečių deputatai, šalyje turi didelę simbolinę reikšmę. Šį pastatą su garsiuoju kupolu naciai 1933 metais padegė, siekdami sunaikinti tai, kas tarpukariu dar buvo likę iš Vokietijos demokratijos. Smarkiai apgadintas pastatas buvo atstatytas po Vokietijos susivienijimo.

Susirinkimų laisvė pasiekia savo ribą, kai trypiamos visuomenės taisyklės.

„Nuomonių pliuralizmas [yra] visuomenės gero funkcionavimo požymis, – sakė H. Seehoferis. – [Bet] susirinkimų laisvė pasiekia savo ribą, kai trypiamos visuomenės taisyklės.“

Per susirėmimus su policija priešais Reichstagą ir, taip pat, prie Rusijos ambasados netoliese buvo areštuota maždaug 300 žmonių. Protestuotojai į policininkus svaidė butelius.

Berlyno miesto valdžia anksčiau buvo nusprendusi neleisti surengti šios demonstracijos, baimindamasi, kad gali susirinkti iki 22 tūkst. protestuotojų ir kad jie nesilaikys reikalavimų laikytis 1,5 metro atstumo bei dėvėti kaukes.

Šis draudimas papiktino organizatorius ir jų šalininkus. Jie užtvindė socialinius tinklus piktais pareiškimais, grasindami vis tiek surengti protestą arba netgi ragindami griebtis smurto.

Tačiau demonstracijos išvakarėse Berlyno administracinis teismas stojo į demonstrantų pusę ir pareiškė, kad nėra jokių požymių, jog organizatoriai „tyčia ignoruos“ reikalavimus laikytis atstumo ir sukels pavojų visuomenės sveikatai.

Demokratijos puolimas

Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris) sekmadienį pasmerkė ir „nepriimtinu mūsų demokratijos širdies puolimu“ pavadino incidentą, kai protestuotojai bandė įsiveržti į parlamento pastatą.

Keli šimtai žmonių, šeštadienį vakare protestavusių prieš suvaržymus dėl koronaviruso, prasiveržę pro užtvaras ir policijos kordoną, lipo laiptais įėjimo į Reichstagą link, tačiau policija paskutinę minutę sutrukdė jiems patekti į pastatą, panaudojusi paprikinį purškalą ir areštavusi kelis asmenis.

„Mes su tuo niekada nesutiksime“, – sakoma F.-W. Steinmeierio pareiškime socialiniame tinkle „Instagram“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

V

V portretas
Nu taip keli :) Negi tiesa parasys

Anonimas

Anonimas portretas
Protestavo keli šimtai žmonių ? Akinius užsidėk žurnaliste.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių