Vengrija ir Lenkija siekia per teismą panaikinti ES mechanizmą, neleidžiantį joms gauti paramos

Vengrija ir Lenkija pirmadienį kreipėsi į ES teismą, bandydamos panaikinti naują Briuselio mechanizmą, dėl kurio abiem dešiniųjų jėgų vyriausybėms gali būti atsisakyta skirti milijardus eurų ES pinigų.

Šis posėdis – naujausias etapas abiejų šalių ir bloko institucijų teisiniame kare, kuris praėjusią savaitę pasiekė kulminaciją, kai Lenkijos aukščiausiasis teismas nusprendė, jog ES teisė prieštarauja šalies Konstitucijai.

Aukščiausiame ES teisme Liuksemburge abiejų šalių vyriausybės kovoja prieš praėjusiais metais priimtą svarbų sprendimą, kai šiaurinės valstybės narės, vadovaujamos Nyderlandų, iškėlė reikalavimą, kad ES išmokos nebūtų mokamos, jei kyla grėsmė bloko nuostatoms dėl korupcijos ir teismų nepriklausomumo.

Varšuva ir Budapeštas buvo numanomi šio naujojo mechanizmo taikiniai dėl nuolatinių jų ginčų su ES dėl teisės viršenybės, todėl kovo mėnesį abi šalys kreipėsi į ES aukščiausiąjį teismą, kad šis mechanizmas būtų panaikintas.

„Ginčijamas reglamentas pažeidžia sutartis ir turi būti panaikintas visa apimtimi“, – pirmadienį teisėjų kolegijai sakė Lenkijos advokatė Sylwia Zyrek.

Vengrijai atstovaujantis advokatas Miklosas Zoltanas Feheras sakė, kad šis mechanizmas nereikalingas, nes „esama teisinė sistema gali apsaugoti Sąjungos biudžetą“.

Teismo sprendimo tikimasi tik po kelių mėnesių, tačiau ES valstybės narės sutiko sustabdyti mechanizmo taikymą tol, kol teismas nagrinės šį klausimą.

Tam pasipriešino Europos Parlamentas, kurio narių dauguma pagrasino paduoti į teismą Europos Komisiją, jei ji ir toliau vilkins mechanizmo taikymą.

Jausdami spaudimą, ES pareigūnai nurodė, kad Komisija galėtų pradėti taikyti šį mechanizmą jau kitą mėnesį.

Tuo tarpu Komisija užblokavo Lenkijos ir Vengrijos pateiktus nacionalinius ekonomikos gaivinimo planus dėl to, kad jos nesugebėjo pateikti garantijų dėl skaidresnio ir įstatymus atitinkančio pinigų panaudojimo.

Šie planai yra ES 800 mlrd. eurų vertės pandemijos padarinių likvidavimo paketo dalis. Lenkija iš jo tikisi gauti 24 mlrd. eurų subsidijų, o Vengrija – 7,2 mlrd. eurų.


Šiame straipsnyje: VengrijaLenkijaESES pinigai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių