Vašingtonas: Rusija sėja nepasitikėjimą JAV balsavimo paštu planais

Rusija aktyviai siekia pakirsti rinkėjų pasitikėjimą JAV rinkimų sistema ir ypač balsavimu paštu prieš artėjančius lapkričio 3 dienos rinkimus, ketvirtadienį skelbiama JAV krašto saugumo departamento analizėje.

Departamento atliktame tyrime, apie kurį pirmiausia paskelbė „ABC News“, o vėliau kitos JAV žiniasklaidos priemonės, sakoma, jog nuo 2020 metų kovo „Rusijos piktavaliai įtakdariai stiprina įtarimus dėl rinkimų nesąžiningumo per naujas rinkimų procedūras ir balsavimo paštu programas“.

Per žiniasklaidą ir socialinius tinklus rusai gąsdina amerikiečius sukčiavimu per rinkimus, klaidomis skaičiuojant balsus, įspėja, kad pašto tarnybos nesugebės tinkamai susitvarkyti su balsalapiais.

Visuomenės apklausose nuo savo varžovo atsiliekantis prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) anksčiau ne kartą sakė, jog balsavimas prezidento rinkimuose paštu sudarys sąlygas masiniam rezultatų klastojimui.

Rusijos žiniasklaida ir interneto svetainės taip pat taip pat skelbia mintį, kad balsavimas paštu – kurį daugelis palaiko kaip priemonę sumažinti riziką užsikrėsti COVID-19 – yra peršamas pareigūnų ir politikos formuotojų todėl, kad būtų naudingas tam tikriems kandidatams.

Bandymai daryti įtaką rinkėjams internetu vyko metų pradžioje, kai vyko pirminiai rinkimai, tačiau sustiprėjo prasidėjus koronaviruso pandemijai ir pareigūnams pradėjus aktyviau agituoti už rinkimų organizavimą paštu, nurodoma ataskaitoje.

„Mūsų vertinimais, Rusija gali ir toliau didinti kritiką balsavimui paštu ir balsavimo procedūrų pakeitimui COVID-19 pandemijos metu, kad pakirstų visuomenės pasitikėjimą rinkimų procesu“, – sakoma neįslaptintame dokumente.

Kaip ir 2016-aisiais, Rusija dažnai tik pakursto JAV politikoje jau egzistuojančias nuotaikas.

D. Trumpas ir daugelis Respublikonų partijos narių tvirtina, kad balsavimas paštu gali atvesti iki balsų klastojimo ir abejotino skaičiavimo.

„Rusija atkartoja destruktyvų ir melagingą faktų dėstymą apie balsavimą paštu, kurį prezidentas Trumpas ir jo patikėtiniai, įskaitant generalinį prokurorą [Billą] Barrą (Bilą Barą), agresyviai palaiko“, – sakoma Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto vadovo Adamo Schiffo (Adamo Šifo) pareiškime.

Savo ruožtu demokratų senatoriai ketvirtadienį pareikalavo, kad JAV iždo departamentas dėl kišimosi į rinkimus „nedelsiant“ paskelbtų sankcijas Rusijos organizacijoms ir fiziniams asmenims, nes, remiantis žvalgybos duomenimis, Maskva siekia pakenkti D. Trumpo varžovo Joe Bideno (Džo Baideno) kandidatūrai.

„Jau seniai buvo laikas administracijai pasiųsti tiesioginę žinutę prezidentui (Vladimirui) Putinui: JAV nedelsiant ir visa jėga atsakys į besitęsiantį kišimąsi į rinkimus“, – sakoma laiške JAV iždo sekretoriui Stevenui Mnuchinui (Stivenui Mnučinui).

„Iš esmės nėra rimtesnės grėsmės nacionaliniam saugumui nei keliama tų, kurie griauna pasitikėjimą mūsų demokratiniais rinkimais ir jų efektyvumu“, – rašoma jų laiške.

Rugpjūčio 7 dieną JAV Nacionalinis kontržvalgybos ir saugumo centras pareiškė, kad Rusija aktyviai kišasi, siekdama pakenkti D. Trumpo varžovo demokrato J. Bideno kampanijai.

„Rusija naudojasi virtine priemonių, pirmiausiai kad apjuodintų buvusį viceprezidentą Bideną ir tai, ką ji laiko antirusišku „isteblišmentu“, – sakoma centro pareiškime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Na, tai kokį prezidentą šįkart pastatys Amerikai Putinas ? Ar kas nujaučiat ? Gal atsiųs ką tiesiai iš Rusijos, kaip mums kadaise išrašė iš JAV Adamkų ?

cha ....o prie ko cia rusija... kada Trampas su

cha  ....o prie ko  cia  rusija... kada Trampas  su   portretas
respublikonais ,pats oficialiai visai amerika pareiske ,,, kad balsuojant pastu ,zinant pasto darba , zinant kad tik kkas 10 laiskas pasiekia adresata tuo pasinaudos Bidenas , po balsavimo reks ,kad nesutinka su balsavimo rezultatais ... Apie tai cype is visu sakyklu Clintonine lyberastine dermokrate ,kad bet kokiu atveju jei rinkimus pralaimes Bidenas --rinkimai nebus pripazinti.... kam cia kraunat ant tos rusijos --amerikoj vykstanty BLEC -Bordely......
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių