Prie Ukrainos sienos sulaikyta svarbi Baltarusijos opozicijos veikėja

Baltarusijos valdžia antradienį paskelbė, kad garsi opozicijos veikėja Maryja Kalesnikava buvo sulaikyta bandanti kirsti Baltarusijos ir Ukrainos sieną, tačiau Kijevas pareiškė, kad ji buvo sulaikyta po to, kai pasipriešino išvarymui iš savo šalies.

M. Kalesnikava suvaidino svarbų vaidmenį per opozicijos kandidatės prezidento rinkimuose Sviatlanos Cichanouskajos kampaniją, o vėliau kalbėdavo didžiuliuose protestuose prieš autoritariško prezidento Aliaksandro Lukašenkos valdymą.

Praėjusį mėnesį įvykusių Baltarusijos prezidento rinkimų laimėtoju oficialiai buvo paskelbtas nuo 1994-ųjų šalį valdantis A. Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

S. Cichanouskaja antradienį paragino „tuojau pat paleisti“ M. Kalesnikavą ir kitus sulaikytus aktyvistus.

„Atvirai grobdamas žmones Lukašenka parodo savo silpnumą ir baimę“, – sakoma jos pareiškime iš Lietuvos, į kurią ji po rinkimų pasitraukė spaudžiama Baltarusijos valdžios.

Baltarusijos Valstybinio sienos apsaugos komiteto (GPK) atstovas Antonas Byčkovskis naujienų agentūrai AFP sakė, kad M. Kalesnikava sulaikyta, „vyksta tyrimas situacijai teisiškai įvertinti“.

M. Kalesnikava dingo pirmadienį; liudininkai pranešė, kad ją pirmadienį ryte Minsko centre nežinomi asmenys įsodino į mikroautobusą ir kažkur išsivežė.

M. Kalesnikavos, kuri tvirtino savo noru nepaliksianti Baltarusijos, sulaikymu pašalinamas vienas garsiausių opozicijos balsų.

Aktyvistė buvo sulaikyta A. Lukašenkai rengiantis antradienį duoti interviu Rusijos valstybinei žiniasklaidai, įskaitant Kremliaus finansuojamą televiziją RT.

Baltarusių pasieniečiai sakė, kad M. Kalesnikava antradienį maždaug 4 val. ryto (ir Lietuvos laiku) bandė pabėgti per sieną drauge su dviem kitais opozicijos Koordinacinės tarybos nariais: spaudos sekretoriumi Antonu Radniankovu ir vykdomuoju sekretoriumi Ivanu Kravcovu.

„Suplėšė pasą“

Pasak Baltarusijos pareigūnų, automobilis BMW, kuriuo važiavo opozicionieriai, prie sienos staigiai padidino greitį ir M. Kalesnikava „iš esmės tikriausiai buvo išmesta“ iš transporto priemonės, kuri toliau judėjo Ukrainos link.

Vis dėlto valstybinės televizijos parodytame vaizdo reportaže to nebuvo matyti.

Ukraina patvirtino, kad į šalį atvyko A. Radniankovas ir I. Kravcovas, bet M. Kalesnikava ukrainiečių perėjoje nepasirodė. Ukrainiečių pareigūnai pateikė kitokią įvykių versiją ir sakė, kad M. Kalesnikava priešinosi bandymams priversti ją išvykti iš Baltarusijos.

„Tai nebuvo savanoriškas išvykimas. Tai buvo priverstinė deportacija iš jos gimtosios šalies“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė vidaus reikalų viceministras Antonas Heraščenka.

Pasak jo, M. Kalesnikava „ėmėsi veiksmų“, kad nebūtų išsiųsta. Naujienų agentūra „Interfax“ remdamasi šaltiniu pranešė, kad ji suplėšė savo pasą.

Koordinacinę tarybą opozicija įsteigė siekdama taikaus valdžios perdavimo, S. Cichanouskajai nepripažinus 26 metus šalį valdančio A. Lukašenkos pareiškimo, kad jis laimėjo rugpjūčio 9 dieną įvykusius prezidento rinkimus surinkęs juose 80 proc. balsų.

Valdžia bandė nutraukti Koordinacinės tarybos veiklą sulaikydama aktyvistus ir priversdama juos išvykti iš šalies.

M. Kalesnikavai dingus, Vokietija ir Didžioji Britanija pareikalavo Baltarusijos pasiaiškinti.

38 metų M. Kalesnikava vienintelė iš trijų S. Cichanouskajos kampanijai vadovavusių moterų dar yra Baltarusijoje, kur augantis opozicijos judėjimas po ginčijamų rinkimų rengia didžiules demonstracijas nepaisydamas A. Lukašenkos bauginamo jėgos demonstravimo.

S. Cichanouskaja išvyko į kaimyninę Lietuvą, o kita jos kampanijos partnerė Veranika Capkala šiuo metu yra Varšuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fox

Fox portretas
I sikna gali susikisti savo keturis pirstus, niekas taves cia usa kolonojoj tabes nepalaiko apart statytines valdzios.

bet

bet portretas
Kaip taip lengvai suplesai pasa,issoki per langa ir nueini,visi meluoja ir tiek,o kazkur randasi ir tiesa

J

J portretas
Bet kaip siutina jos rodoma širdelė! Šapito pasibaige!
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių