V. Zelenskis: Ukrainai reikia 25 oro gynybos sistemų „Patriot“ ir daugiau naikintuvų

  • Teksto dydis:

Ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį pareiškė, jog Ukrainai reikia 25 oro gynybos sistemų „Patriot“, kad ji galėtų apsisaugoti nuo Rusijos raketų atakų.

Jis taip pat teigė norintis, kad Vakarų sąjungininkai atsiųstų daugiau naikintuvų F-16 nei yra pažadėję.

Pirmoje po vizito JAV spaudos konferencijoje V. Zelenskis sakė, kad yra pasirengęs dirbti su Donaldu Trumpu, jei jis laimės lapkritį vyksiančius rinkimus.

Ukrainiečių lyderis teigė, kad jo negąsdina tokia perspektyva, ir pridūrė esąs įsitikinęs, jog dauguma respublikonų palaiko Ukrainą kare su Rusija.

Sekmadienį V. Zelenskis pareiškė, kad yra pasibaisėjęs žiniomis apie pasikėsinimą į D. Trumpą, ir palinkėjo jam greitai pasveikti.

Vakarų šalių parama yra labai svarbi Ukrainai, mėginančiai atremti didesnę ir geriau aprūpintą Rusijos kariuomenę. V. Zelenskis įrodė, kad jam puikiai sekasi įtikinti draugiškas šalis teikti vis didesnę paramą, net jei jis ne visada iš karto gauna tai, ko nori.

Pasak V. Zelenskio, pusmetį trukęs JAV karinės pagalbos tiekimo Ukrainai vėlavimas reiškia, kad Kyjivo pajėgos „prarado iniciatyvą“ fronto linijoje. JAV yra didžiausia pagalbos Ukrainai teikėja.

Nuo balandžio, kai JAV atnaujino pagalbos tiekimą, Ukraina stengiasi užkirsti kelią Rusijos puolimui rytinėse teritorijose.

V. Zelenskis neatskleidė, kiek oro gynybos sistemų „Patriot“ šiuo metu turi Ukraina, tačiau jų yra kur kas mažiau nei 25.

Praėjusią savaitę JAV ir kitos NATO sąjungininkės pažadėjo per artimiausius mėnesius aprūpinti Ukrainą dešimtimis oro gynybos sistemų, įskaitant bent keturias sudėtingas ir brangias raketų sistemas „Patriot“.

Vakarų šalių pažadėti naikintuvai F-16 į Ukrainą turėtų būti pristatyti per du kartus. Pirmieji karo lėktuvai bus pristatyti šią vasarą, o likę – iki metų pabaigos, nurodė V. Zelenskis.

Jis pripažino, jog to nepakaks, norint įgyti pranašumą kare, atsižvelgiant į tai, kad Rusijos oro pajėgos yra kur kas didesnės. Ukrainai reikės daugiau naikintuvų, pažymėjo jis.

V. Zelenskis taip pat užsiminė, kad antrajame aukščiausiojo lygio susitikime dėl taikos Ukrainoje turėtų dalyvauti ir Rusijos atstovai. Antrojo viršūnių susitikimo data dar nepaskelbta.

Be to, V. Zelenskis pranešė, kad svarsto galimybę pertvarkyti Ukrainos vyriausybę.

„Aptariame įvairius pakeitimus“, – teigė jis.

Ukrainos vadovas taip pat pareiškė, kad pastangos sutelkti daugiau karių vyksta pagal planą, nors Ukraina neturi pakankamai poligonų, o 14 brigadų dar negavo žadėtos vakarietiškos ginkluotės.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojeparama oro gynybanaikintuvai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių