V. Zelenskis: Rusija bus nugalėta, kaip buvo nugalėtas nacizmas

  • Teksto dydis:

Prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį, Europai minint Antrojo pasaulinio karo pabaigą, pažadėjo, kad Rusijos pajėgos Ukrainoje bus nugalėtos taip, kaip Antrojo pasaulinio karo metais buvo nugalėta nacistinė Vokietija.

„Visas senas blogis, kurį šiuolaikinė Rusija sugrąžina, bus nugalėtas, kaip buvo nugalėtas nacizmas“, – sakė V. Zelenskis vaizdo pareiškime ir pridūrė: „Kaip tada kartu naikinome blogį, taip ir dabar kartu kovojame su panašiu blogiu.“

1945 metų gegužės 8-ąją nacistinė Vokietija pasidavė Sąjungininkų pajėgoms, ir šią dieną Europa mini Antrojo pasaulinio karo pabaigą. Tuo tarpu Rusija ją mini gegužės 9-ąją.

Kreipimasis nuskambėjo praėjus kelioms valandoms po to, kai Ukrainos pajėgos pareiškė numušusios 35 Rusijos paleistus atakos dronus. Pranešta, kad Kyjive buvo sužeisti penki žmonės.

Pietinio Odesos regiono pareigūnai pranešė, kad per antskrydį pataikyta į sandėlį, ten buvo sužeisti trys žmonės.

„Grąžiname savo valstybei sąžiningą istoriją be ideologinių dėžių. Gegužės 8 dieną dauguma pasaulio tautų mini pergalės prieš nacizmą didybę. Gegužės 8 dieną pasaulis pagerbia visų, kurių gyvybes nusinešė karas, atminimą. Būtent gegužės 8 d. įsigaliojo Vermachto besąlygiško pasidavimo aktas.

Šiandien pateikiau Ukrainos Radai įstatymo projektą, kuriame siūloma gegužės 8 dieną paskelbti nacizmo atminimo ir pergalės prieš nacizmą diena Antrame pasauliniame kare 1939-1945 m.

Nors agresorius dabar kitoks, jo tikslas tas pats – pavergimas arba sunaikinimas.

Niekada nepamiršime Ukrainos žmonių indėlio į pergalę prieš nacizmą. Ir mes nemeluosime, tarsi karo laimėjimas galėjo įvykti nedalyvaujant kokiai nors šaliai ar žmonėms. Kaip tada kartu naikinome blogį, taip dabar kartu naikiname panašų blogį.

Deja, blogis sugrįžo. Nors agresorius dabar kitoks, jo tikslas tas pats – pavergimas arba sunaikinimas. Ir kaip tada mes rėmėmės laisvų tautų bendromis jėgomis, taip dabar kovojame prieš blogį kartu su laisvuoju pasauliu, kartu su laisva Europa. Ir mes laimėsime! Bus mūsų pergalės diena - Ukrainos pergalės diena. Taip ir bus!

Prieš daugelį metų mūsų žemynas turėjo tradiciją gegužės 9-ąją švęsti Europos dieną – švęsti pasiektą taiką ir vienybę. Šiandien vienybė mūsų žemyne priartina prie pirmosios taikos dienos Ukrainoje šventimo. Ir teisinga būtų švęsti Europos dieną kartu su visa laisva Europa.

Šiandien pasirašiau atitinkamą dekretą, ir kasmet nuo rytojaus gegužės 9 dienos pagerbsime mūsų istorinę vienybę - visų europiečių, kurie naikino nacizmą ir nugalės rasizmą. Vienybė, kuri priartina mus prie taikos.

Amžina atmintis visiems žuvusiems Antrojo pasaulinio karo metais! Šlovė visiems ir kiekvienam, kurie kovojo prieš nacizmą ir laimėjo!

Šlovė visiems mūsų skirtingų laikų herojams, už kuriuos vienodai dėkojame savo gyvybei!“, – rašė V. Zelenskis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių