Ukrainos karinė žvalgyba: iranietiškų dronų detalės pagamintos jau po Rusijos įsiveržimo

Ukrainiečių karinės žvalgybos atstovai antradienį skelbia aptikę informacijos, kad iranietiški dronai, kuriuos Rusija naudoja atakuoti Ukrainos energetikos infrastruktūrą ir civilinius taikinius, galėjo būti okupantams pristatyti po vasario 24-osios, kai Maskva pradėjo invaziją.

„Drono „Mohajer-6“ propeleris buvo pagamintas tik šių metų vasarį... O dar prireikė laiko pristatyti jį į Rusijos Federaciją. Tai reiškia, kad jie buvo pristatyti šiais metais“, – sakoma socialiniame tinkle „Facebook“ Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos paskelbtame pranešime.

Remiantis pranešimu, iranietiškas dronas „Mohajer“ surinktas iš įvairiose šalyse pagamintų dalių. Dauguma komponentų yra iš JAV, taip pat dronas turi austriškų, japoniškų, kiniškų dalių, sakoma jame.

„Rusiškų elementų čia neradome. Vienas elementas yra su užrašu persų kalba“, – teigiama pranešime.

Ukrainos ekspertai tiria, kaip užsienietiški komponentai atsidūrė Irano dronuose. Jų serijiniai numeriai ir duomenys apie komponentų gamintojus perduoti Ukrainos partnerėms.

Irano užsienio reikalų ministras šeštadienį pirmą kartą pripažino, kad jo šalis siuntė Rusijai bepiločių lėktuvų, tačiau tvirtino, kad jie buvo perduoti prieš Maskvai pradedant karą Ukrainoje.

Anksčiau Irano pareigūnai neigė, kad ginkluoja Rusiją jos kare su Ukraina. Praėjusią savaitę Irano ambasadorius prie Jungtinių Tautų Amiras Saeidas Iravanis (Amiras Saidas Iravanis) pavadino kaltinimus „visiškai nepagrįstais“ ir pakartojo, kad Iranas laikosi neutralumo, kai kalbama apie šį karą.

JAV ir jų Vakarų sąjungininkės JT Saugumo Taryboje paragino generalinį sekretorių Antonio Guterresą (Antoniju Guterišą) ištirti, ar Rusija naudojo Irano bepiločius orlaivius civiliams Ukrainoje atakuoti.

Pripažindamas, kad Rusijai siuntė dronų, Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas (Hoseinas Amiras-Abdolahianas) šeštadienį teigė, kad Teheranas nežinojo apie jų panaudojimą Ukrainoje. Jis teigė, kad Iranas ir toliau yra įsipareigojęs remti pastangas sustabdyti karą.

„Jei (Ukraina) turi kokių nors dokumentų, kad Rusija Ukrainoje naudojo Irano bepiločius orlaivius, jie turėtų mums juos pateikti, – sakė jis. – Jei mums bus įrodyta, kad Rusija naudojo Irano dronus kare prieš Ukrainą, mes neliksime abejingi šiam klausimui.“

„Praėjusią savaitę per pokalbį telefonu su Ukrainos užsienio reikalų ministru sutarėme, kad jei bus įrodymų, jis mums juos pateiks“, – sakė iraniečių diplomatijos vadovas.

Irano užsienio reikalų ministras dar kartą paneigė, kad jo šalis tiekė raketas Rusijai, ir pavadino kaltinimus „visiškai melagingais“.

Spalio 16 dieną laikraštis „The Washington Post“ pranešė, kad Iranas ruošiasi tiekti raketas Rusijai.

Kyjivas ir Vakarų sąjungininkai ne kartą kaltino Maskvą, kad pastarosiomis savaitėmis vykdydama išpuolius prieš Ukrainą ji naudojo Irane pagamintus bepiločius orlaivius „Shahed-136“, kurie nusileidę sprogsta ir dėl kurių Kyjive žuvo žmonių bei buvo sunaikinta civilinės infrastruktūros objektų.

Ukraina teigė, kad prieš civilius gyventojus jau panaudota apie 400 Irano bepiločių orlaivių, o Maskva jų užsakė apie 2 tūkstančius.

Rusijos užsienio reikalų ministerija yra pareiškusi, kad Vakarai siekia daryti „spaudimą“ Teheranui, kaltindami Maskvą, kad ji Ukrainoje naudoja Irane pagamintus bepiločius orlaivius.

Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjunga jau įvedė sankcijas Iranui dėl bepiločių orlaivių naudojimo Ukrainoje.

Kyjivas nusprendė gerokai apriboti diplomatinius santykius su Teheranu dėl įtariamo ginklų tiekimo Maskvai.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojedronaiiranietiški dronaiRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių