Ukrainos kariai keliauja po Europą: siekia pasipriešinti Rusijos dezinformacijai

  • Teksto dydis:

Grupė Ukrainos karių pradėjo kelionę po Europos miestus, kur rengia susitikimus su ukrainiečiais, siekdami atremti Maskvos dezinformaciją apie plataus masto invaziją į šalį.

Sekmadienį Ukrainos Trečioji puolamoji brigada Lenkijos sostinėje surengė susitikimus su tautiečiais.

„Atvykome pas savo žmones Europoje. Nes jie yra mūsų balsas Europoje“, – prieš renginį Varšuvoje sakė 21-erių karys Vitalijus, pasivadinęs „Gats“.

„Jei kris Ukraina, kita bus Lenkija ir Baltijos šalys. Jos turi tai suprasti. Rusija nesustos. Ji visiškai nesustos“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

Kariai pridūrė, kad jie taip pat planuoja susitikimus su tautiečiais Vokietijoje, Nyderlanduose, Belgijoje, Čekijoje ir Lietuvoje.

„Norėjote įsitraukti, bet nežinojote, kaip? Ateikite ir paklauskite profesionalių karių asmeniškai“, – praėjusią savaitę socialiniame tinkle „Instagram“ nurodė brigada.

„Tik tiesa apie tarnybą brigadoje, istorijos iš fronto linijos ir tikra kariška atmosfera“, – pridūrė jie.

Vitalijus pabrėžė, kad Ukrainos Trečioji puolamoji brigada, rengdama susitikimus su ukrainiečiais, nori, kad jie susidarytų tikslų vaizdą apie padėtį fronte.

„Nes jie internete perskaitys rusiškas netikras naujienas, kad viskas netvarkoje, kad visi mirę ir nieko nėra“, – nurodė jis.

Nes jie internete perskaitys rusiškas netikras naujienas, kad viskas netvarkoje, kad visi mirę ir nieko nėra.

„Todėl perduodame informaciją iš pirmų lūpų, bendraujame su jais visais klausimais“, – pridūrė Vitalijus.

„Galbūt suteiks priežasčių sugrįžti“

Susitikimai su ukrainiečiais Europoje vyksta tuo metu, kai Kyjivas stengiasi pritraukti užsienyje gyvenančius šaukiamojo amžiaus vyrus į kariuomenę.

Ukrainos kariuomenė susiduria su karių trūkumu, todėl valdžios institucijos pradėjo intensyvią pritraukimo kampaniją, kad padidintų pajėgų gretas.

Tačiau brigada teigia, kad ji į Europos šalis neatvyko pritraukti naujų karių.

„Kiekvienas turi savo pasirinkimą. Savo turu mes tiesiog pasakojame savo matymą apie tai, kas vyksta kare“, – sakė 32-ejų Viktoras, pasirinkęs „Angel“ slapyvardį.

„Jokiu būdu nieko neagituojame. Tai visada eina iš širdies. Tie, kurie myli savo tėvynę, tikrai eis ir darys tai, ką mes darome“, – pridūrė jis.

Pranešama, kad susitikime su brigada Varšuvoje dalyvavo apie 200 žmonių, daugiausia – jauni vyrai. Kai kurie jų sakė svarstantys galimybę grįžti į Ukrainą ir prisijungti prie kovos.

„Atėjau pasimatyti su vaikinais ir pasiklausyti, ką jie nori pasakyti, nes galbūt jie suteiks man priežasčių grįžti“, – sakė 22 metų ukrainietis Jehoras Matvijenka, nuo invazijos pradžios gyvenantis Lenkijoje.

Jis pridūrė, kad pabėgo 2022-ųjų birželį, kai jį apklausė Rusijos kariai, o po šio incidento J. Matvijenka pajuto, kad jam gresia pavojus.

Jis prisipažino, kad jaučiasi kaltas dėl to, kad nekovojo Ukrainoje.

26-erių Oleksandras Cercekas pridūrė, kad jaučiasi taip pat. Kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, jis buvo Azijoje, kur dirbo jūreiviu, o dabar vyras darbuojasi Lenkijoje.

„Noriu kuo greičiau būti Ukrainoje, bet bijau. Noriu šią baimę įveikti“, – AFP nurodė jis.

„Atvykau, nes noriu sužinoti apie karą iš pirmų lūpų“, – pridūrė vyras.

Jis pažymėjo, kad nors ir norėtų grįžti į Ukrainą kovoti, pripažįsta, kad yra ir kitų būdų padėti.

„Manau, kad kiekvienas atlieka savo vaidmenį tiek, kiek gali, – sakė O. Cercekas. – Kažkas gali būti geras kovotojas, o kažkas kitas – geras rėmėjas.“


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeUkrainos kariai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių