Ukrainos eksprezidentas P. Porošenka vėl neatvyko į apklausą byloje dėl „išdavystės“

Ukrainos eksprezidentas Petro Porošenka ketvirtadienį vėl neatvyko į apklausą, pareigūnams tiriant bylą, kurioje buvęs lyderis įtariamas išdavyste, nes esą padėjo šalies rytuose įsitvirtinusiems prorusiškiems separatistams parduoti Kijevui anglių.

Ukrainos valstybinis tyrimų biuras (DBR) paskelbė įtariantis P. Porošenką padėjus Donecko ir Luhansko „liaudies respublikomis“ pasiskelbusiems separatistų dariniams 2014–2015 metais parduoti Kijevui anglių už maždaug 1,5 mlrd. grivinų (47,8 mln. eurų).

Eksprezidentas savo ruožtu pareiškė, kad šiais kaltinimais buvo „peržengta raudona linija“, ir paragino ukrainiečius verčiau „gelbėti Ukrainą ir atremti Rusijos agresiją“.

P. Porošenka šiuo metu yra Lenkijoje ir žadėjo grįžti į Ukrainą sausį. Jo advokatas Ilja Novikovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad jo klientas į „neatvyko“ apklausą, nes „neprivalėjo“ to padaryti.

Pasak I. Novikovo, Valstybinio tyrimų biuro šaukimas „nebuvo parengtas pagal įstatymų reikalavimus ir nėra privalomas“.

Generalinės prokuratūros pareigūnas Ivanas Kysylevyčius pirmadienį nurodė, kad P. Porošenka neatvyko į tą dieną paskirtą apklausą, todėl pakartotinai buvo iškviestas į DBR gruodžio 23 dieną.

Pasak jo, ketvirtadienį turėjo būti sprendžiama dėl kardomosios priemonės parinkimo.

Į klausimą, kas bus, jei P. Porošenka ir vėl neatvyks, Generalinės prokuratūros atstovas atsakė: „Nagrinėsime šį klausimą pagal Ukrainos baudžiamąjį procesinį kodeksą ir atsižvelgsime į visas aplinkybes spręsdami klausimą dėl kardomosios priemonės parinkimo.“

Valdžia iškėlė dešimtis bylų P. Porošenkai, jam 2019 metų balandį pralaimėjus prezidento rinkimus jokios politinės patirties neturėjusiam komikui Volodymyrui Zelenskiui.

V. Zelenskis yra pažadėjęs išgyvendinti korupciją ir tirti ankstesnės administracijos pareigūnų veiksmus.

Jei bus pripažinta jo kaltė, P. Porošenkai grės įkalinimas iki 15 metų.

Artimas P. Porošenkos sąjungininkas buvęs parlamento pirmininkas Oleksandras Turčynovas sakė, kad tyrimas dėl išdavystės yra „dar viena byla, sufabrikuota dabartiniam prezidentui tiesiogiai paliepus“.

Vakarų ambasados antradienį sakė stebinčios tyrimą ir paragino surengti nepriklausomą teismą.

Nors P. Porošenka dirbdamas prezidento poste priartino buvusią sovietinę respubliką prie Vakarų, jo kritikai kaltina jį nesprendus korupcijos ir skurdo problemų.

Nuo 2014 metų, kai Rusija aneksavo Krymo pusiasalį, Ukrainos pajėgos rytinėse Donecko ir Luhansko srityse kovoja su Kremliaus remiamais separatistais. Šis konfliktas jau pareikalavo daugiau kaip 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Ukraina ir jos Vakarų sąjungininkės kaltina Rusiją siunčiant per sieną karių ir ginklų separatistams paremti, bet Maskva tai neigia.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

?????

????? portretas
Tai kodėl nėra komentarų apie demokratinė Ukraina ir jos buvusį prezidentą? Tai ką, eilinį kartą apsisikote?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių