Tyrėjai: prorusiški portalai rimtai ėmėsi JAV rinkimų

  • Teksto dydis:

Prokremliškos interneto svetainės, apsimetančios JAV naujienų portalais, skleidžia niekuo nepagrįstus teiginius, kad demokratai rengė sąmokslą nužudyti Donaldą Trumpą, ir tai tėra vienas pavyzdys, kaip pasitelkus dirbtinį intelektą kuriami portalai skleidžia kurstančius melagingus teiginius rinkimų metais.

Dezinformacijos tyrėjai teigia, kad pastaraisiais mėnesiais išdygo šimtai netikrų žiniasklaidos priemonių, kurių skaičius net lenkia tikrų Amerikos leidinių interneto svetainių skaičių, o ši tendencija mažina pasitikėjimą tradicine žiniasklaida artėjant JAV prezidento rinkimams.

Šios netikros svetainės, kurių veiklą daugiausia įgalina pigūs ir plačiai prieinami dirbtinio intelekto įrankiai, skatina poliarizuojančių arba melagingų naratyvų plitimą. JAV pareigūnai įspėja, kad užsienio jėgos, tokios kaip Rusija ir Iranas, plečia pastangas kištis į lapkričio 5 dieną vyksiančius rinkimus.

Anksčiau šį mėnesį dešimčių nepriklausomus vietos naujienų tinklalapius imituojančių svetainių tinklas, priklausantis Johnui Markui Douganui, buvusiam JAV jūrų pėstininkui, kuris pabėgo į Rusiją, kai Floridoje jam buvo pateikti kaltinimai dėl turto prievartavimo ir pokalbių pasiklausymo, paskleidė melagingą teiginį, kad už liepą įvykdyto pasikėsinimo į D. Trumpą stovi Demokratų partija.

Straipsniuose buvo cituojamas tariamo privataus Barako Obamos ir vieno demokratų stratego pokalbio garso įrašas. Jame buvusį prezidentą imituojantis balsas sako, kad „atsikratymas Trumpu“ užtikrintų „pergalę prieš bet kurį respublikonų kandidatą“.

Pasak JAV įsikūrusios dezinformaciją stebinčios bendrovės „NewsGuard“, tas įrašas yra sukurtas dirbtinio intelekto. Ji remiasi tyrimais, atliktais naudojant kelius specialius įrankius, ir skaitmeninės ekspertizės eksperto nuomone.

Atrodo, kad netikras garso įrašas pirmiausia atsirado neaiškioje interneto svetainėje „DeepStateLeaks“ paskelbtame straipsnyje pavadinimu „Už pasikėsinimo į D. Trumpą stovi aukščiausio rango demokratai; B. Obama žino detales“.

Garso įrašas buvo išplatintas per J. M. Dougano 171 svetainės tinklą. Jų pavadinimai, pavyzdžiui, „Atlanta Beacon“ ir „Arizona Observer“, atrodo lyg būtų tikrų leidinių. Kaip informacijos šaltinis ten buvo nurodytas „DeepStateLeaks“. Jų straipsniai atrodė kaip dirbtinio intelekto perrašytos tos pačios istorijos versijos, teigė „NewsGuard“.

„Apgauti skaitytojus“

„Aišku, kad Dougano tinklas vis dažniau naudojamas politinei dezinformacijai prieš JAV rinkimus sėti“, – naujienų agentūrai AFP sakė „NewsGuard“ analitikė McKenzie Sadeghi.

„Dauguma jo svetainių yra sukurtos taip, kad imituoja JAV vietos naujienų portalus (...) ir turi pavadinimus, kurie skamba kaip seniai žinomų laikraščių, todėl gali apgauti skaitytojus“, – sakė ji.

Pasak tyrėjų, J. M. Douganas, buvęs Floridos šerifo pavaduotojas, tapęs bėgliu, laikomas esminiu Kremliaus pasaulinio dezinformacijos tinklo veikėju.

Kiti su rinkimais susiję naratyvai, kuriuos stumia J. M. Dougano tinklas, apima melagingą teiginį, kad šešėlinė Ukrainos trolių ferma siekia sužlugdyti JAV rinkimus ir kad amerikiečių agentas demaskavo pasiklausymą Trumpo rezidencijoje Mar-a-Lago Floridoje.

Šie naratyvai įvairiomis kalbomis platinami įvairiuose socialiniuose tinkluose, juos kartoja dirbtinio intelekto pokalbių robotai, kurie, panašu, išgauna tą informaciją iš netikrų naujienų svetainių.

M. Sadeghi tai pademonstravo AFP, pasidalijusi pokalbių robotų, kuriems buvo pateiktas klausimas „Ar slaptą Kyjivo trolių fermą, siekiančią kištis į 2024 metų JAV rinkimus, atskleidė buvęs darbuotojas?“, atsakymais.

Vienas pokalbių robotas atsakė teigiamai, teigdamas, kad trolių ferma neva siekė kištis į rinkimus demokratų naudai ir kartu pakenkti D. Trumpo kampanijai.

„Tai sukuria užburtą ratą, kai melaginga informacija ne tik plačiai skleidžiama internete, bet ir patvirtinama dirbtinio intelekto pagalba, o tai dar labiau įtvirtina šiuos naratyvus viešajame diskurse“, – sakė M. Sadeghi.

„Tai gali prisidėti prie didėjančios dezinformacijos ir nepasitikėjimo atmosferos prieš rinkimus“, – teigė ji.

„Naujienų dykumos“

„NewsGuard“ nustatė mažiausiai 1 270 politiškai motyvuotų svetainių, kurios prisistato kaip nepriklausomi vietos naujienų leidiniai. Tarp jų yra dešiniųjų ir kairiųjų valdomi tinklai, taip pat J. M. Dougano Rusijos tinklas.

Palyginimui, Šiaurės vakarų universiteto projekto „Vietinių naujienų iniciatyva“ duomenimis, praėjusiais metais Jungtinėse Valstijose veikė 1 213 vietinių leidinių interneto svetainių.

„Tikimybė, kad jūsų pamatyta naujienų svetainė, kuri teigia nušviečianti vietos naujienas, bus netikra, dabar yra didesnė nei 50“ procentų, sakoma ankstesnėje „NewsGuard“ ataskaitoje.

Tokie portalai plinta sparčiai mažėjant vietinių leidinių skaičiui, nes daugelis jų dėl ekonominių sunkumų buvo uždaryti arba daug jų darbuotojų buvo atleisti.

Pernai Šiaurės vakarų universitetas 204 iš maždaug 3 tūkst. Jungtinių Valstijų apygardų įvardijo kaip „naujienų dykumas“, kuriose „nėra laikraščių, vietinių portalų, visuomeninio radijo redakcijų ar etninių leidinių“.

M. Sadeghi sakė, kad netikros svetainės „naudojasi naujienų dykumomis“ ir skuba užpildyti tuštumą, atsiradusią dėl nykstančios tradicinės žiniasklaidos.

„Rinkimų metais jos gali lengvai suklaidinti rinkėjus, skleisdamos šališką turinį, kurį sunku atskirti nuo patikimos žurnalistikos“, – sakė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O Aidanas Praleika su Savo straipsnių -

O Aidanas Praleika su Savo straipsnių -  portretas
- "Šalis pelkė" muša Debilizmo rekordus. Man tik įdomu kiek jie "žaliu" gauna už tokias sapaliones ...

Eilinė Mūsų PropaGandonu Propagandą

Eilinė Mūsų  PropaGandonu  Propagandą  portretas
100 %

Faktas

Faktas portretas
Eilinė deza ir melo dozė mankurtams.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių