TVF vadovė ragina pratęsti „Brexit“ prekybos derybų terminą

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Kristalina Georgieva ketvirtadienį paragino Didžiąją Britaniją pratęsti „Brexit“ prekybos derybų terminą, pasaulyje vyraujant su koronaviruso pandemija susijusiems „precedento neturintiems neaiškumams.“

K. Georgieva paragino ministro pirmininko Boriso Johnsono vyriausybę, reikalaujančią su ES dėl ateities prekybos santykių susiderėti iki gruodžio 31 dienos, „neprisidėti prie (ekonominių) neaiškumų.“

„Labai tikiuosi, kad visi politikos kūrėjai galvos apie (neaiškumų sumažinimą)“, – paklausta apie galimybes arba pratęsti derybų terminą, arba leisti Didžiajai Britanijai palikti ES be prekybos sutarties, sakė K. Georgieva BBC.

„Kad ir kaip būtų sunku, visko neapsunkinkime“, – teigė ji.

Anksčiau Europos Komisijos (EK) viceprezidentės pareigas ėjusi K. Georgieva išreiškė tokį pat požiūrį, kokį reiškia dauguma Didžiosios Britanijos opozicijos politikų.

B. Johnsono vyriausybė pastarosiomis savaitėmis atsisako kalbėti apie „Brexit“, teigdama, kad reikia susitelkti į COVID-19 krizę, tačiau yra pareiškusi, jog nesieks termino pratęsti.

„Paspartinti „Brexit“ įgyvendinimą pagal šį beatodairiškai greitą tvarkaraštį yra neatsakinga ir parodo esminį JK nacionalinių interesų nepaisymą“, – trečiadienį pareiškė liberalų demokratų lyderis Edas Davey‘is.

„Ši vyriausybė turi liautis pirmenybę teikti ideologijai“, – pridūrė jis.

Derybos tarp Briuselio ir Londono turi būti pratęstos kitą savaitę.

Didžioji Britanija iš ES oficialiai išstojo sausio 31 dieną ir sutiko pereinamuoju laikotarpiu, truksiančiu iki metų pabaigos, susiderėti dėl prekybos ir kitų aspektų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių