Turkijos prezidentas žada neatšaukti rusiškų raketų pirkimo

  • Teksto dydis:

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) penktadienį pažadėjo neatšaukti pažangių raketų sistemų iš Rusijos, nors Vašingtonas įšaldė Ankaros dalyvavimą vienoje amerikietiškų naikintuvų programoje, teigdamas, kad šis sandoris kelia grėsmę NATO saugumui.

Turkijos įsipareigojimas įsigyti rusiškų oro erdvės gynybos sistemų S-400 metė naują iššūkį jos santykiams su Vašingtonu, vis labiau nerimaujančiu dėl R. T. Erdogano tvirtėjančių ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Amerikiečių pareigūnai ne kartą perspėdavo, jog rusiškos sistemos keltų pavojų Vakarų gynybai ir būtų nesuderinamos su NATO įranga.

Jungtinių Valstijų ir Turkijos santykiai jau ir taip šlubavo: abi valstybė nesutaria tokias klausimais kaip JAV parama Sirijos kurdų kovotojams, kuriuos turkų valdžia laiko teroristais.

Vašingtonas pirmadienį paskelbė nutrauksiantis visos technikos pristatymą ir bendradarbiavimą pagal naikintuvų F-35 programą, jei Ankara nepersigalvos dėl sandorio su Maskva.

„S-400 (įsigijimo) procesas užbaigtas“, – penktadienį pareiškė R. T. Erdoganas. Jis pridūrė, kad pirmieji šios ginkluotės vienetai bus pristatyti liepos mėnesį.

Turkų lyderis sukritikavo „labai neteisingus“ JAV pareiškimus apie S-400 pirkimo sandorį. Jis taip pat paragino Aljanso nares neskelbti sankcijų viena kitai.

Vašingtonas galėtų įvesti sankcijas Turkijai pagal JAV įstatymą „Dėl atoveikio Amerikos priešininkams per sankcijas“ (CAATSA), numatantį bausmes bet kuriam subjektui, perkančiam ginkluotę iš Rusijos valstybinio ir privataus sektorių bendrovių.

S-400 yra priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos sistema, panaši į amerikietišką kompleksą „Patriot“.

Vašingtonas pasiūlė Ankarai vietoje S-400 pirkti „Patriot“.

R. T. Erdoganas pareiškė, kad Turkija mielai įsigytų šių amerikietiškų sistemų, bet „Amerika, deja, neparduotų mums „Patriot“ tokiomis pačiomis sąlygomis“ kaip Rusija.

Prezidentas anksčiau sakė, kad Turkija norėtų susitarti dėl bendros ginkluotės gamybos, paskolos šiam pirkimui ir ankstyvo pristatymo, bet Vašingtonas, pasak jo, nepalankiai įvertino pirmąsias dvi sąlygas.

Nepaisant suspendavimo JAV programoje, R. T. Erdoganas pareiškė, kad Turkijai buvo perduoti trys karo lėktuvai F-35, nors jie tebėra Jungtinėse Valstijose.

„Ketvirtasis bus pristatytas po kelių savaičių“, – pridūrė prezidentas.

Pasak jo, Turkijos pilotai tebedalyvauja mokymuose su JAV kariais.

R. T. Erdoganas pirmadienį lankysis Rusijoje, kur susitiks su V. Putinu – tai bus jau trečias nuo šių metų pradžios jo vizitas toje šalyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Chm, ar paneigtina kad rusai nori įsiteikt JAV pateikdami joms Erdoganą ant auksinio padėkliuko... bet kaip tokiu atveju lietuvių maurams jaustis?

Anonimas

Anonimas portretas
nieko rusai iskulkins ir turkija,laiko klausimas

išvada

išvada portretas
ruskiai išparduoda senas sistemas, o jankiai ir tokių neturi
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių