Tonga gedi savo karalienės motinos

  • Teksto dydis:

Ramiojo vandenyno pietuose esanti salų karalystė Tonga gedi savo mirusios karalienės motinos, kuri nenuilstamai darbavosi dėl pagyvenusių ir neįgalių žmonių.

90 metų karalienė motina Halaevalu Mata'aho (Halevalu Mataaho) mirė sekmadienį, Oklande Naujojoje Zelandijoje, į kurią buvo nuvykusi gydytis. Jos mirties priežasties šeima nepaskelbė.

Ji buvo dviejų karalių motina: George'o Tupou V (Džordžo Tupu V), mirusio 2012 metais, ir dabartinio monarcho Tupou VI (Tupu VI).

Jos laidotuvių procesija Tongoje bus surengta vasario 28 dieną, ir tikimasi, kad ją apsirengę juodai stebės dauguma šios šalies gyventojų, kurių iš viso yra kiek daugiau nei 100 tūkstančių.

Mata'ahos ypač ilgėsis pagalbos centras „Alonga“ ir Tongos Raudonasis Kryžius, kurių vadovai sakė, kad karalienė motina nenuilstamai darbavosi šiose organizacijose.

„Alonga“ koordinatorė Lavinia Satini (Lavinija Satini) su ašaromis akyse kalbėjo apie velionę karalienę motiną, pranešė naujienų svetainė „Matangi Tonga“.

„Jos meilė tiems, kam mažiau pasisekė, buvo akivaizdi, ... nes ji čia labai stengėsi pasirūpinti kiekvienu žmogumi“, – sakė ji ir pridūrė, kad Mata'aho asmeniškai lankydavo neįgaliuosius ir senjorus jų namuose.

„Visuomet prisiminsiu, kaip ji aplankė mus iš karališkųjų rūmų, jau aprūpinusi viskuo, ko mums reikėjo – pradedant maistu, baigianti įvairiais namų apyvokos reikmenimis, – pasakojo L.Satini. – Ji ne tik išdalijo viską mums čia, bet ir asmeniškai nuvyko į namus pas žmones, kuriems, kaip ji žinojo, reikia pagalbos.“

Sosto įpėdinis princas Tupouto'a 'Ulukalala (Tuputoa Ulukalala) paskelbė, kad Tongos žmonės pagarbą velionei gali pareikšti karališkuosiuose rūmuose Nukualofoje ir kad kovo 1 dieną ji bus palaidota karališkojoje kapavietėje. Pasak jo, karališkoji šeima po laidotuvių laikysis 10 dienų gedulo.

Karalienė motina 1947 metais ištekėjo už karalienės Salote Tupou III (Salotės Tupu III) vyriausiojo sūnaus Tupouto'a Tungi (Tuputoa Tungio), kuris 1965 metais, mirus karalienei, tapo karaliumi Taufa'ahau Tupou IV (Taufaahau Tupu IV) ir valdė iki savo mirties 2006-aisiais.

Be dabartinio karaliaus, karalienės motinos taip pat gedi duktė princesė Salote Mafile'o Piloevu Tuita (Salotė Mafileo Pilevu Tuita), 11 vaikaičių ir keli provaikaičiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių