Teisiamam buvusiam JAV jūrų pėstininkui P. Whelanui Maskvoje atlikta operacija

Rusijoje dėl kaltinimų šnipinėjimu teisiamam buvusiam JAV jūrų pėstininkui Paului Whelanui (Polui Vilanui) Maskvos ligoninėje buvo skubiai atlikta išvaržos operacija, penktadienį pranešė jo brolis.

P.  Whelanui buvo atlikta „skubi išvaržos operacija“ po to, kai naktį jis pajuto „stiprius skausmus pilvo srityje“, sakoma jo brolio Davido Whelano (Deivido Vilano) pranešime, cituojant iš JAV ambasados gautą informaciją.

Pasak jo, operacija buvo sėkminga, tad P. Whelanas turi artimiausiu laiku būti perkeltas į Maskvos Lefertovo kalėjimą, kur iki šiol buvo laikomas.

50-metis amerikietis P. Whelanas, taip pat turintis Airijos, Kanados ir Jungtinės Karalystės pilietybes, buvo sulaikytas Maskvoje 2018 metų gruodį, kai jam esą buvo perduota Rusijos valstybės paslapčių.

P. Whelano byla pakurstė kalbas, kad Vašingtonas ir Maskva galbūt planuoja kalinių mainus, per kuriuos P. Whelanas galėtų būti iškeistas į rusų pilotą Konstantiną Jarošenką, nuteistą Jungtinėse Valstijose už narkotikų kontrabandą.     

Kovą prasidėjęs teismo procesas, nepaisant koronaviruso pandemijos ir diplomatinių protestų, vyko už uždarų durų Maskvos teismo salėje.

Bausmė bus paskirta birželio 15 dieną, sakė amerikiečio advokatas.  

Iki arešto P. Whelanas vadovavo automobilių dalimis prekiaujančios Mičigano įmonės „BorgWarner“ tarptautinio saugumo padaliniui. Jis tvirtina atvykęs į Rusiją dalyvauti vestuvėse ir buvo nepagrįstai apkaltintas, kai paėmė iš vieno pažįstamo USB laikmeną, manydamas, kad joje yra atostogų nuotraukų.

Jungtinės Valstijos pasmerkė P. Whelano sulaikymą ir sakė, jog nepakanka įrodymų laikyti jį suimtą.

Anksčiau P. Whelanas skundėsi, kad kalėjimo darbuotojai atsisako jam suteikti medicininę pagalbą dėl išvaržos. Jo advokatas spalį sakė, kad jam buvo pasiūlyta atlikti operaciją, tačiau nuspręsta jos atsisakyti.

Davidas Whelanas penktadienį išreiškė nerimą, kad kalėjime, kuriame kalinamas jo brolis, „plinta koronavirusas“, todėl po operacijos broliui kils didesnis pavojus užsikrėsti šia infekcija.

P. Whelano byla dar labiau pablogino JAV ir Rusijos santykius, kuriuos smarkiai temdo nesutarimai dėl Kremliaus paramos Sirijos vyriausybei ir prorusiškiems separatistams Ukrainos rytuose. 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių