TATENA vadovą nudžiugino Rusijos ir Ukrainos reakcija į principus dėl Zaporižios AE

Jungtinių Tautų branduolinės priežiūros institucijos vadovas Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis) antradienį pareiškė, kad jį nudžiugino Ukrainos ir Rusijos reakcija į jo agentūros nustatytus konkrečius principus, kuriais siekiama užkirsti kelią katastrofai Ukrainos Zaporižios atominėje elektrinėje.

Ukrainos pietrytiniame Zaporižios regione esančio didžiausio Europos branduolinės energijos objekto saugumas kelia susirūpinimą nuo tada, kai Rusijos pajėgos jį užėmė daugiau nei prieš metus, Maskvai pradėjus karą su kaimynine šalimi.

Zaporižios atominė elektrinė buvo dažnai apšaudoma, todėl kelis kartus nutrūko elektros tiekimas, labai svarbus jėgainės reaktoriams aušinti.

Prieš numatomą Ukrainos kontrpuolimą vis labiau nuogąstaujama, kad suaktyvėjus kariniams veiksmams galėtų įvykti branduolinė katastrofa.

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generalinis direktorius R. Grossi po kelis mėnesius trukusių derybų informavo JT Saugumo Tarybą apie savo pasiūlymus dėl elektrinės saugumo užtikrinimo.

„Šiandien žengtas žingsnis teisinga kryptimi kalbant apie Zaporižios atominės elektrinės saugą ir saugumą, – Tarybai sakė R. Grossi. – Mus džiugina išreikšta parama mūsų darbui, įskaitant... penkis principus, kuriuos šiandien nustačiau.“

Pagrindinis iš jų, anot diplomato, yra tas, kad neturėtų būti jokių išpuolių iš elektrinės ar prieš ją.

R. Grossi pridūrė, kad Zaporižia neturėtų būti naudojama kaip sunkiosios ginkluotės, įskaitant raketų paleidimo įrenginius ir tankus, sandėlis ar karinio personalo bazė.

Jis taip pat teigė, jog „reikia dėti visas pastangas, kad būtų užtikrintas nuolatinis ir saugus elektros tiekimas“.

Jis pabrėžė, kad visos konstrukcijos ir komponentai, būtini saugiam ir patikimam elektrinės darbui, turėtų būti apsaugoti nuo išpuolių ar sabotažo veiksmų.

TATENA ketina pradėti stebėti principų taikymą elektrinėje, pridūrė R. Grossi.

Vėliau surengtoje spaudos konferencijoje jis sakė, kad jį nudžiugino tai, jog šie principai sulaukė plataus palaikymo ir nebuvo nė vieno jiems prieštaraujančio balso.

Rusijos ir Ukrainos pasiuntiniai Jungtinėse Tautose dėl krizės Zaporižioje kaltino vieni kitų šalis, nors neatmetė TATENA pateiktų principų.

„Pono Grossi pasiūlymai... atitinka priemones, kurias jau seniai įgyvendiname“, – teigė Rusijos ambasadorius JT Vasilijus Nebenzia. Jis kaltino Kyjivą ir jo sąjungininkes Vakaruose kuriant grėsmes elektrinės saugumui.

Ukrainos ambasadorius Serhijus Kyslycia savo ruožtu sakė: „Mes atsižvelgiame į generalinio direktoriaus principus, padėsiančius užtikrinti branduolinę saugą ir saugumą [elektrinėje].“

S. Kyslycia siekė visiško teritorijos aplink elektrinę demilitarizavimo, tačiau šios pastangos nepasistūmėjo į priekį.

R. Grossi teigė pripažįstantis skirtingus abiejų šalių požiūrius.

Tačiau „svarbu tai, kad mažiausias bendras vardiklis, tai yra, šie penki pagrindiniai principai, sulaukė plataus pritarimo“, sakė jis.

Zaporižia tiekdavo apie 20 proc. Ukrainos elektros ir, nepaisant dažno apšaudymo, veikė pirmaisiais Rusijos invazijos mėnesiais, bet pernai rugsėjį nutraukė elektros gamybą.

Nuo to laiko nė vienas iš šešių sovietinių laikų reaktorių negamina elektros, tačiau jėgainė tebėra prijungta prie Ukrainos elektros tinklo savo reikmėms, visų pirma – reaktoriams aušinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių