TATENA: Irano atsakas į numanomą nedeklaruotą branduolinį objektą – „neįtikinamas“

Jungtinių Tautų branduolinių programų priežiūros agentūra trečiadienį pareiškė, kad Irano paaiškinimai dėl branduolinių medžiagų buvimo viename komplekse, kuriame tokios medžiagos nebuvo oficialiai deklaruotos, „nėra įtikinami“.

Nors Irano valdžia pateikė informacijos apie šį objektą, „agentūra informavo Iraną, kad toliau laiko Irano atsakymą techniškai neįtikinamu“, sakoma Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) pranešime, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP.

„Reikalingas visiškas ir neatidėliotinas Irano paaiškinimas dėl antropogeninės kilmės urano dalelių buvimo... vietoje, kurios Iranas nėra deklaravęs agentūrai“, – sakoma pranešime.

TATENA šio objekto neįvardijo, bet diplomatiniai šaltiniai sakė AFP, kad kalbama apie kompleksą Turkuzabado rajone Teherane, kurį Izraelis yra anksčiau išskyręs kaip numanomos slaptos atominės veiklos vietą.

Agentūros ataskaitoje nepateikiama jokios naujos informacijos apie kitas dvi vietas, kur TATENA paėmė mėginių rugsėjį ir kur šio šimtmečio pradžioje taip pat galėjo būti vykdoma nedeklaruota branduolinė veikla.

Tie mėginiai tebėra analizuojami.

Tačiau TATENA patvirtino, kad Irano sukauptos prisodrinto urano atsargos šiuo metu daugiau kaip 12 kartų viršija ribą, nustatytą 2015 metų sutartimi su galingosiomis šalimis dėl Teherano branduolinės programos.

Agentūra pažymėjo, kad lapkričio 2-ąją „Irano bendros prisodrinto urano atsargos... buvo 2 442,9 kilogramo“.

2015 metų sutartimi buvo nustatyta, kad Iranas gali turėti 300 kg specifinio junginio pavidalo prisodrinto urano. Šis kiekis atitinka 202,8 gryno prisodrinto urano.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių