Talibai į universitetų mokymo programas įtrauks daugiau privalomų religinių kursų

Afganistano universitetų studentai turės lankyti daugiau privalomų islamo studijų kursų, antradienį pareiškė talibų švietimo pareigūnai.

Vis dėlto jie nesuteikė daug vilčių, kad vėl bus atidarytos vidurinės mokyklos mergaitėms.

Daugelis konservatyvių Afganistano dvasininkų, priklausančių griežtosios linijos islamistiniam Talibanui, kuris prieš metus grįžo į valdžią, skeptiškai vertina šiuolaikinį švietimą.

„Prie esamų aštuonių religinių dalykų pridedame dar penkis“, – sakė aukštojo mokslo ministras Abdul Baqi Haqqani (Abdul Bakis Hakanis). Pasak jo, tarp naujų dalykų bus islamo istorija, politika ir valdymas.

Valstybiniuose universitetuose privalomų religinių kursų skaičius padidės nuo vieno iki trijų per savaitę.

Spaudos konferencijoje A. B. Haqqani sakė, kad Talibanas neįsakys išbraukti jokių dalykų iš dabartinės mokymo programos.

Tačiau kai kurie universitetai pakoregavo muzikos ir skulptūros studijų programas dėl griežto talibų šariato teisės interpretavimo. Be to, Afganistaną palikus daug išsilavinusio elito atstovų, įskaitant dėstytojus, daugelis dalykų nebedėstomi.

Į valdžią pernai rugpjūtį sugrįžęs Talibanas vėl primetė šaliai griežtą islamo teisės traktuotę ir įvedė daug suvaržymų, ypač moterims.

Mergaitėms buvo uždrausta lankyti vidurines mokyklas, moterys buvo atleistos iš pareigų valstybės institucijose, joms taip pat uždrausta keliauti nelydimoms globėjų vyrų ir liepta rengtis visą kūną, išskyrus veidą, uždengiančiais drabužiais.

Pareigūnai ištisus mėnesius tvirtina, kad mergaitės vėl galės pradės lankyti mokyklas, ir mini technines ir finansines priežastis, dėl kurių mokyklų durys joms vis dar užvertos.

Švietimo ministerijos vyresnysis pareigūnas Abdulkhaliqas Sadiqas (Abdulchalikas Sadikas) antradienį pareiškė, kad kaimo vietovėse gyvenančios šeimos vis dar nėra įsitikinusios, kad mergaites reikia leisti į vidurinę mokyklą.

„Kartu su mūsų lyderiais stengiamės parengti pagrįstą politiką, kad kaimo vietovių gyventojai taip pat būtų įtikinti“, – sakė A. Sadiqas.

Talibanui valdant 1996–2001 metais, pradinės ir vidurinės mokyklos mergaitėms taip ir nebuvo atidarytos.

Nors jaunoms moterims leidžiama studijuoti universitete, daugelis jų nutraukė studijas dėl didelių išlaidų arba dėl to, kad Talibano valdomame Afganistane jų šeimos bijo viešumos.

Tačiau neturėdamos vidurinės mokyklos baigimo pažymėjimo merginos negalės laikyti stojamųjų egzaminų į universitetus.

Tarptautinė bendruomenė teisę į išsilavinimą kelia kaip pagrindinę sąlygą Talibano vyriausybei oficialiai pripažinti.

Nepaisant to, kad talibų vyriausybė valdžioje jau metus, iki šiol nė viena šalis jos nepripažino.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių