Tailande karūnuotas karalius Maha Vajiralongkornas

  • Teksto dydis:

Tailando karalius Maha Vajiralongkornas (Maha Vačiralongkonas), dar žinomas kaip Rama X, šeštadienį buvo karūnuotas per tviskančią ceremoniją, vykstant sudėtingoms hinduistų ir budistų apeigoms, taip pat pažadėjo „teisingai valdyti“ šalies žmonių labui.

Per ceremoniją, prasidėjusią astrologų parinktu palankiu laiku – 10 val. 09 min. (6 val. 9 min. Lietuvos laiku) – visuomenei atsivėrė reta proga pažvelgti į uždarų Tailando karališkųjų rūmų gyvenimą. Visos karūnavimo apeigos tęsis tris dienas.

Karalius Vajiralongkornas yra Chakri (Čakrių) dinastijos, valdančios nuo 1782 metų, dešimtasis monarchas.

Jis įžengė į sostą prieš dvejus metus, po savo populiaraus tėvo mirties, bet karūnavimo datą paskyrė tik po ilgo oficialaus gedulo laikotarpio.

Iškilminga šeštadienio ceremonija prasidėjo nuo apsivalymo ritualo Didžiųjų rūmų komplekso vienoje iš šventyklų. Per ją karalius, apsigobęs balta skraiste, paliekančia vieną petį apnuogintą, priėmė šventuosius vandenis iš įvairių Tailando vietų ir lengvai pašlakstė jais sau veidą.

Šį momentą žymėjo patrankų šūviai, skambėjo tradicinių instrumentų muzika ir budistų vienuolių maldos.

Sinkretinėje ceremonijoje, simbolizuojančioje Ramos X virsmą dieviškuoju veikėju, taip pat dalyvavo keli žilagalviai hinduistų brahmanai.

Galiausiai karalius atsisėdo į sostą ir priėmė auksinę Didžiąją pergalės karūną – įmantrų smailiaviršūnį 7,3 kg sveriantį galvos apdangalą, kurio viršūnėje įtaisytas deimantas iš Indijos.

Brangakmeniais nusagstytus aukso spalvos drabužius vilkėjęs 66 metų monarchas karūną užsidėjo ant galvos ir paskelbė trumpą savo pirmąjį karališkąjį įsaką – pažadėjo „teisingai“ valdyti visų Tailando žmonių labui.

Jo ketvirtoji žmona Suthida (Sutida), su kuria M. Vajiralongkornas netikėtai susituokė per ceremoniją, surengtą likus kelioms dienoms iki karūnavimo, buvo patvirtinta karaliene ir pagarbiai atsiklaupė prieš soste sėdintį savo vyrą.

Dauguma tailandiečių pompastišką karūnavimo ceremoniją stebi pirmąjį kartą, nes ankstesnioji buvo surengta 1950 metais, kai į sostą įžengė dabartinio monarcho tėvas, populiarusis Bhumibolas Adulyadejas (Pumiponas Adunjadetas).

„Jaučiuosi pakylėtas, kad turiu galimybę būti viso to dalis... Esu čia, kad įamžinčiau žmonių emocijas“, – sakė 16-metis studentas savanoris Jakarinas Kerdchokas (Džakarinas Kerdčokas), fotografavęs netoli rūmų.

Šimtai valstybės pareigūnų tviskančiomis baltomis uniformomis laukė išsirikiavę gatvėse prie Didžiųjų rūmų.

Tačiau tik nedaugelis civilių išdrįso stovėti kepinant kaitriai saulei ir laukti karališkojo kortežo.

Bhumibolas Adulyadejas buvo laikomas vienijančiu veikėju politiškai susiskaldžiusioje karalystėje iki pat savo mirties 2016 metų spalį.

Jo sūnus Tailando visuomenei žinomas mažiau. Jis dažnai ir daug laiko leidžia užsienyje, taip pat retai kreipiasi į savo pavaldinius.

Labai savo privatumą saugantis karalius yra keturiskart vedęs. Jis paveldėjo vieną turtingiausių pasaulyje monarchijų, tačiau jo šalį tebekrečia gili politinė krizė.

Mįslingas veikėjas

Tailandą nuo 2014 metų valdo uolių rojalistų chunta.

Rama X daugelio laikomas Tailando permainingos politikos sumaniu žaidėju. Per savo neilgą valdymą jis kelis kartus įsikišo į šalies politinį gyvenimą, įskaitant kovo 24-ąją vykusius rinkimus.

Po šių rinkimų nauja vyriausybė dar nėra suformuota, o karalystė išlieka susiskaldžiusi į chuntos šalininkų ir priešininkų stovyklas. Pastaroji reiškia pasipiktinimą balsų skaičiavimo procesu.

Galutiniai rezultatai turėtų būti paskelbti ateinančią savaitė, bet prognozuojama, kad chunta išliks valdžioje kaip civilinė vyriausybė.

„Karūnavimas atitraukia dėmesį nuo visuomenės pasipiktinimo rinkimų pažeidimais“, - sakė Tailando politikos ekspertas Paulas Chambersas (Polas Čambersas), dirbantis Naresuano universitete.

Monarchija yra Tailando valdžios piramidės viršūnėje, nors realiai šalies valdymu neužsiima. Ji taip pat yra remiama kariuomenės.

Ankstesni ir dabartiniai chuntos lyderiai pastebimai dalyvavo šeštadienio ceremonijose.

Anksčiau karalius atvažiavo į Didžiuosius rūmus dramblio kaulo spalvos automobiliu „Rolls-Royce“, sveikindamas žmones iškelta ranka, bet jo veido išraiška, kaip įprasta, atrodė neperprantama.

Penktadienį karalius šiltai pasveikino savo šeimos narius per televizijos transliuotą susitikimą. Visuomenei tuomet atsivėrė reta proga pamatyti M. Vajiralongkorną bendraujantį su princu Dipangkornu (Dipangkonu) – savo 14-mečiu sūnumi iš trečiosios santuokos, taip pat su savo vyresne seserimi Ubolratana.

Vasarį Ubolratana apstulbino Tailandą, kai viena prieš chuntą nusistačiusi partija pasiūlė ją kandidate į premjero postą. Šioms pastangoms princesės brolis greitai užkirto kelią, paskelbęs retą karališkąjį nurodymą Ubolratanai atsiimti savo kandidatūrą.

Tailando įstatymai numato griežtas bausmes už karališkosios šeimos narių įžeidimą, todėl šalyje beveik jokios atviros diskusijos apie monarchiją praktiškai neįmanomos.

Nors Tailando socialiniai tinklai paprastai būna itin aktyvūs, artėjant karūnavimo dienai jie atrodė smarkiai prislopinti.

1952 metų liepos 28 dieną gimęs M. Vajiralongkornas išsilavinimą įgijo Didžiojoje Britanijoje. Yra žinoma, kad jis mėgsta važinėti dviračiu ir pilotuoti reaktyvinius lėktuvus, bet daugiausiai laiko praleidžia užsienyje, daugiausiai – Vokietijoje, ir daugeliui tailandiečių yra mįslinga asmenybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių