Šveicarijai nusprendus pirkti JAV naikintuvus, Prancūzija atšaukė prezidentų susitikimą

  • Teksto dydis:

Seniai planuotas Šveicarijos ir Prancūzijos prezidentų susitikimas Paryžiuje buvo atšauktas, Prancūzijai pasipiktinus tuo, kad Bernas nusprendė pirkti amerikietiškus, o ne prancūziškus naikintuvus, sekmadienį pranešė šveicarų žiniasklaida.

Tačiau Prancūzija nedelsdama paneigė šį pranešimą.

Apie tai, kad Paryžius atšaukė lapkritį planuotas Šveicarijos prezidento ir ekonomikos reikalų ministro Guy Parmelino (Gi Parmeleno) derybas su prezidentu Emmanueliu Macronu (Emanueliu Makronu), pranešė du šveicarų laikraščiai: „Le Matin Dimanche“ ir „SonntagsZeitung“.

Neįvardytus diplomatinius šaltinius citavę leidiniai nurodė, kad Prancūzija nusprendė atšaukti susitikimą, nes pyksta dėl to, kaip Šveicarija vedė derybas prieš tai, kai birželį priėmė sprendimą įsigyti 36 naikintuvus „Lockheed Martin F35A“.

Pasak šaltinių, Paryžius priekaištauja Bernui už tai, kad Šveicarijos gynybos ministerija tęsė derybas su kitais gamintojais, įskaitant Prancūzijos naikintuvų „Rafale“ gamintoją „Dassault“, nors jau buvo priimtas sprendimas pirkti amerikietiškus naikintuvus.

G. Parmelino biuras ekonominių reikalų ministerijoje patvirtino, kad susitikimas su E. Macronu neįvyks, tačiau pabrėžė, kad jis nebuvo galutinai suplanuotas, taigi tai nelaikoma „patvirtinto susitikimo atšaukimu“.

Biuras taip pat nurodė, kad buvo kalbama tik apie „prezidento darbinį vizitą“, o ne apie valstybinį vizitą.

Prancūzijos vyriausybė taip pat paneigė, kad susitikimas buvo oficialiai atšauktas, ir pabrėžė, kad jo planavimas nebuvo užbaigtas.

„Jis nebuvo atšauktas ir juo labiau ne dėl minėtų priežasčių“, – pareiškė Eliziejaus rūmai.

Prezidentūra paaiškino, kad metų pradžioje prezidentas E. Macronas iš principo sutiko susitikti su savo Šveicarijos kolega ir kad Šveicarija pasiūlė susitikimą surengti lapkritį.

„Vasarą mes jiems pareiškėme, kad [surengti susitikimą] lapkritį bus sudėtinga“, – nurodė prezidentūra ir pridūrė, kad galutinė susitikimo data „dar nebuvo nustatyta“.

Pranešimas apie prezidentų susitikimą pasirodė tuo metu, kai Prancūzijos santykiuose su JAV ir Australija yra kilusi didelė įtampa dėl Kanberos sprendimo atsisakyti sutarties dėl prancūziškų povandeninių laivų pirkimo ir pasirinkti amerikietiškus atominius povandeninius laivus.

Artimiausiomis dienomis pasikalbės telefonu

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir E. Macronas artimiausiomis dienomis pasikalbės telefonu, sekmadienį pranešė Prancūzijos vyriausybės atstovas spaudai.

Apie pokalbį buvo paskelbta praėjus porai dienų po to, kai Prancūzija, nepatenkinta dėl slaptų JAV ir Australijos derybų, po kurių buvo atšauktas milijardų eurų vertės Australijos užsakymas dėl prancūziškų povandeninių laivų gamybos, atšaukė konsultacijoms savo ambasadorius Vašingtone ir Kanberoje.

„Artimiausiomis dienomis įvyks pokalbis telefonu“, – naujienų televizijos kanalui BFM pareiškė vyriausybės atstovas spaudai Gabrielis Attalis (Gabrielis Atalis) ir pridūrė, kad surengti pokalbį paprašė J. Bidenas.

J. Bidenas trečiadienį paskelbė apie naują Australijos, JAV ir Jungtinės Karalystės (JK) gynybos aljansą (AUKUS) ir ketinimus Australijai perduoti JAV branduolinių povandeninių laivų technologijas.

Be povandeninių laivų laivyno, AUKUS suvienys jėgas ir dėl kibernetinių, dirbtinio intelekto (DI), ypač taikomojo DI, kvantinės technologijų, tam tikrų povandeninių pajėgumų.

Dėl šio pakto Kanbera atšaukė milžinišką sutartį dėl prancūziškų povandeninių laivų pirkimo.

Pasak Prancūzijos vyriausybės atstovo, E. Macronas JAV prezidento paprašys pateikti paaiškinimų.

„Mes norime paaiškinimų“, – pareiškė G. Attalis ir pridūrė, kad JAV turi atsakyti už „tai, kas yra labai panašu į didelį piktnaudžiavimą pasitikėjimu“.

Paryžius neigia atšaukęs prezidentų susitikimą

Paryžius paneigė Šveicarijos žiniasklaidos pranešimus sekmadienį, jog esą atšaukė ilgai planuotą dviejų šalių prezidentų susitikimą Paryžiuje, nes pasipiktino Berno sprendimu pirkti amerikietiškų, o ne prancūziškų, naikintuvų.

Apie tai, kad Paryžius neva atšaukė lapkritį planuotą Šveicarijos prezidento ir ekonomikos reikalų ministro G. Parmelino derybas su prezidentu E. Macronu, pranešė du šveicarų laikraščiai: „Le Matin Dimanche“ ir „SonntagsZeitung“.

Neįvardytus diplomatinius šaltinius citavę leidiniai nurodė, kad Prancūzija nusprendė atšaukti susitikimą, nes pyksta dėl to, kaip Šveicarija vedė derybas prieš tai, kai birželį priėmė sprendimą įsigyti 36 naikintuvus „Lockheed Martin F35A“.

Pasak šaltinių, Paryžius priekaištauja Bernui už tai, kad Šveicarijos gynybos ministerija tęsė derybas su kitais gamintojais, įskaitant Prancūzijos naikintuvų „Rafale“ gamintoją „Dassault“, nors jau buvo priimtas sprendimas pirkti amerikietiškus naikintuvus.

Tačiau tiek Prancūzijos vyriausybė, tiek ir G. Parmelino biuras tokius pranešimus paneigė, ir nurodo, kad dar galutinai nesutarta dėl datos.

„Jis niekada nebuvo atšauktas, ypač dėl minėtų priežasčių“, – nurodė Eliziejaus rūmai.

Jie taip pat paaiškino, kad prezidentas E. Macronas šių metų pradžioje iš esmės sutarė su Šveicarijos kolega dėl susitikimo ir kad šveicarai pasiūlė susitikti lapkritį.

„Mes šią vasarą jiems pasakėme, kad lapkritį susitikti būtų sudėtinga“, – nurodo Eliziejaus rūmai ir priduria, kad dar nesutarta dėl galutinės susitikimo datos.

G. Parmelino biuras taip pat nurodė, kad kadangi dėl datos galutinai nesutarta, planų pakeitimas nėra laikomas „patvirtinto susitikimo atšaukimu“.

Biuras taip pat nurodė, kad buvo kalbama tik apie „prezidento darbinį vizitą“, o ne apie valstybinį vizitą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
Vau - Macron! Gal ir teisinga...

Haimas

Haimas portretas
Tai ka ateina paskutinioji ES?

Fiasko

Fiasko portretas
ES fiasko. Merkel išeina su Putino stipendija, Makronui špygą rodo visi aplinkui, Belgijoje visiška valdžios suirutė, Olandijoje renkasi viso pasaulio narkomanai ir prostitutai, Lenkija priėmė žemą startą bėgimui iš ES, po to Katalonai eilinį kartą vidurinį pirštą Ispanijai parodys, lietuvai jau pasakė - špygą, o ne tvorą finansuos, nes finansavimo esmė yra per lietuvą vokiečius, prancūzus pasotinti, o ne kažkią tvorą pastatyti ...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių