Švedų kraštutinių dešiniųjų lyderis, rusų atstovas nelaukiami Nobelio premijos iškilmėse

  • Teksto dydis:

Švedijos kraštutinių dešiniųjų partijos, pagrindinės naujosios dešiniųjų vyriausybės sąjungininkės, vadovas yra vienintelis šalies partijų lyderis, nepakviestas į šių metų iškilmingą Nobelio premijos įteikimo ceremoniją, antradienį pranešė organizatoriai.

Jimmie Akessono (Jimio Okesono) antiimigracinė ir nacionalistinė Švedijos demokratų (SD) partija ilgą laiką buvo laikoma politiniu pariju, bet per rugsėjį įvykusius visuotinius rinkimus surinko 20,5 proc. balsų ir tapo antra pagal dydį šalies partija.

Nors ji nedalyvauja valdančiojoje koalicijoje, dabar partija yra svarbi veikėja, daranti didelę įtaką naujosios vyriausybės programai ir akcentuojanti kovą su nusikalstamumu bei imigracija. SD suteikia valdančiajai koalicijai daugumą ir tuo pačiu – galimybę nušalinti aštuonerius metus valdžiusius socialdemokratus.

Tačiau nepaisant to, kad pasiekė tokias politines aukštumas, J. Akessonas, kaip ir ankstesniais metais, vis tiek negaus kvietimo į gruodžio 10 dieną vyksiančią prabangią šventę, kurioje bus pagerbti šių metų laureatai.

Ceremoniją organizuojantis Nobelio fondas teigė, kad premija skiriama, „atsižvelgiant į pagarbą mokslui, kultūrai, humanizmui ir internacionalizmui“.

„Šiemet Nobelio fondo valdyba nematė priežasčių persvarstyti savo ankstesnį sprendimą nekviesti Švedijos demokratų partijos lyderio į Nobelio iškilmes“, – rašoma fondo pareiškime.

Kasmet gruodžio 10 dieną Stokholme rengiama ceremonija, kurios metu medicinos, fizikos, chemijos, literatūros ir ekonomikos sričių laureatams apdovanojimus įteikia karalius Carlas XVI Gustafas (Karlas XVI Gustafas). Po ceremonijos rengiamas iškilmingas banketas, jame dalyvauja apie 1 200 svečių.

Tą pačią dieną Osle vyksta atskira Nobelio taikos premijos laureato apdovanojimo ceremonija.

Nobelio fondas į renginį paprastai kviečia ir Švedijoje reziduojančius ambasadorius, tačiau šiemet Rusijos ir Baltarusijos pasiuntiniai nebus laukiami.

„Atsižvelgdamas į Rusijos invaziją į Ukrainą, fondas nusprendė nekviesti Rusijos ir Baltarusijos ambasadorių į Nobelio premijos įteikimo ceremoniją“, – pranešė organizacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Išsigimė tos Nobelio premijos, nebeteko jokio autoriteto. Skiria bet kokiam durniui.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių