Švedijoje nuteistas prieglobsčio prašytojas, kovą surengęs ataką peiliu

Švedijoje 22 metų prieglobsčio prašytojas iš Afganistano už išpuolį peiliu viename šalies mieste, kur anksčiau šiais metais buvo sužeisti septyni žmonės,  buvo teismo pripažintas kaltu dėl pasikėsinimo nužudyti ir nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

Taminą Sultani (Taminą Sultanį) policija pašovė ir suėmė po 18 minučių trukusio siautėjimo kovo 3 dieną. Tyrėjai atmetė išpuolio iš teroristinių paskatų versiją ir apkaltino jį dėl septynių pasikėsinimų nužudyti.

Ekšės apygardos teismas nurodė, kad bausmę atlikęs T. Sultani bus deportuotas. Jis pats irgi sakė, kad nori sugrįžti į Afganistaną.

Įkalinimo iki gyvos galvos bausmė, neturinti nustatyto termino, yra griežčiausia bausmė Švedijoje.

T. Sultani išpuolį peiliu su 22 centimetrų ilgio ašmenimis įvykdė Švedijos pietuose esančiame nedideliame Vetlandos mieste, už maždaug 190 kilometrų į pietryčius nuo antro didžiausio šalies miesto Geteborgo.

Trys sužeistieji patyrė pavojų gyvybei keliančių sužalojimų, du buvo sužeisti sunkiai, du – vidutiniškai, o vienas patyrė lengvų sužeidimų. Policijos pareigūnai iš pradžių sakė, kad išpuolis buvo veikiausiai įvykdytas kirviu, tačiau vėliau paaiškėjo, kad T. Sultani turėjo peilį.

Teismo nuosprendyje sakoma, kad T. Sultani panaudojo virtuvinį peilį, kurį pasiėmė iš savo buto, nes „buvo labai nusiminęs“ dėl kažkokios prieš jo dievą nukreiptos šventvagystės ir „norėjo pamokyti tą asmenį“.

„Niekas nerodo, kad Tamimas Sultanis iš anksto planavo sužeisti arba pasikėsinti nužudyti septynis nukentėjusiuosius šioje byloje“, – nusprendė teismas. Užpuolikas savo aukų nepažinojo.

Tačiau teismas išaiškino, kad kaltinamasis sukėlė užpultiesiems „konkretų [mirties] pavojų“ ir visais atvejais „taikėsi į žmonių gyvybiškai svarbius organus“.

Teismo teigimu „iš pažiūros, jis išvengė kelių moksleivių“, su kuriomis susidūrė. T. Sultani sakė, kad suprato, jog paauglės merginos iš jo juokėsi, bet „būtų išsigandusios peilio, todėl jį paslėpė“ rankovėje.

2016 metais T. Sultani paprašė prieglobsčio Švedijoje. Teisme jis sakė, kad jam nepavyko gauti darbo, sugebėdavo tik atlikti įvairias praktikas. Kai baigėsi jam išduotas leidimas laikinai gyventi šalyje, jis visai neteko galimybės dirbti ar studijuoti.

Jis sakė, kad savaitę prieš išpuolį jis dukart bandęs nusižudyti.

„Lyg smegenys nustojo veikti. Psichiškai jaučiausi labai blogai “, – teisme sakė jis. Teismo paskirto psichiatrinės būklės įvertinimo išvadose sakoma, kad kaltinamasis išpuolio metu buvo tvirtos psichikos ir gali atlikti bausmę kalėjime.

Bylos nagrinėjimo metu griežtai saugomoje teismo salėje kaltinamasis prisipažino dėl trijų asmenų užpuolimo, bet sakė, kad kitų keturių neprisimena, nors ir tiki aukų parodymais.

2020 metų lapkritį jis kreipėsi dėl leidimo laikinai gyventi atnaujinimo, tačiau imigracijos institucijos dar nepriėmė sprendimo.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
šėtonytės režimas ir mums tą patį ruošia...

Greit ir pas mus

Greit ir pas mus portretas
Tas pats bus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių