Švedija priėmė pandemijos įstatymą

Švedijos parlamente penktadienį patvirtintas pandemijos įstatymas, suteikiantis vyriausybei naujų įgaliojimų skelbti griežtesnius apribojimus.

Švedija ilgą laiką garsėjo kaip šalis, neskelbianti tokio griežto karantino, koks buvo įvestas kai kuriose kitose Europos šalyse. Tačiau, pastaraisiais mėnesiais susidūrusi su didesne nei tikėtasi antrąją protrūkio banga, šalis ėmė griežtinti priemones.

Naujuoju sekmadienį įsigaliosiančiu įstatymu vyriausybei suteikiami įgaliojimai nutraukti įvairių verslų veiklą, uždaryti prekybos centrus, stabdyti eismą viešuoju transportu.

Vyriausybė taip pat galės nustatyti didžiausią tam tikrose viešosiose vietose galinčių susiburti žmonių skaičių.

Paklausta, kodėl įstatymas buvo priimtas tik praėjus 10 mėnesių nuo pandemijos pradžios, sveikatos apsaugos ministrė Lena Hallengren teigė: „pavasarį neatrodė, kad tai yra būtina“.

Transliuotojui SVT L. Hallengren sakė, kad protrūkio eigą lėmė pasikeitę Švedijos gyventojų veiklos įpročiai.

„Buvo vasara ir fiksavome nedaug COVID-19 atvejų, tačiau rudenį prasidėjo darbo sezonas“, – teigė ministrė.

Dauguma atvejų už apribojimų pažeidimus bus skiriamos baudos – anksčiau nuobaudų netaikyta.

Švedijoje nebuvo įstatymo, kuris leistų vyriausybei taikos metu apriboti visuomenę.

Švedija griežtinti rekomendacijas pradėjo praėjusių metų lapkritį. Naujų atvejų skaičiui padvigubėjus, valdžia paragino gyventojus riboti kontaktus ir susitikti tik su šeima bei keletu draugų.

Lapkritį įsigaliojo daugiau nei aštuonių žmonių susibūrimų draudimas, o ketvirtadienį buvo paskelbta rekomendacija viešajame transporte dėvėti kaukes.

Iš pradžių planuota, kad specialusis pandemijos įstatymas įsigalios nuo kovo, tačiau nuspręsta įstatymo patvirtinimą paankstinti. Įstatymas galios iki rugsėjo mėnesio.

Ketvirtadienio duomenimis,10,3 mln. gyventojų turinčioje šalyje bendras užsikrėtimo atvejų skaičius siekia 482 284, o bendras su COVID-19 siejamų mirčių skaičius - 9 262.


Šiame straipsnyje: Švedijapandemijaįstatymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių