Suomija perima pirmininkavimą ES Tarybai

Suomija pirmadienį perima pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai ir pirmininkaus jai iki 2019-ųjų metų pabaigos.

ES valstybės narės rotacijos tvarka Tarybai pirmininkauja po šešis mėnesius.

Tikimasi, kad Suomija, kuri pirmininkavimą perima iš Rumunijos, daug dėmesio skirs „Brexitui“, padėčiai Vakarų Balkanuose, taip pat aukščiausių ES institucijų vadovų skyrimui.

Kaip pranešama, tarp Suomijos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetų yra siekis stiprinti bendras vertybes ir teisinės valstybės principus, siekti, kad ES taptų konkurencingesnė ir socialiai labiau integruota bei visapusiškai užtikrinti piliečių saugumą.

Per artimiausius šešis mėnesius didžiausias iššūkis, su kuriuo susidurs ES, yra Didžiosios Britanijos išstojimas iš ES, kuris dabar yra atidėtas iki spalio 31 dienos.

Praėjusį mėnesį Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May nusprendė atsistatydinti iš Konservatorių partijos lyderės pareigų ir premjerės posto, nes politikei niekaip nepavyko užsitikrinti šalies parlamento paramos su ES suderėtam susitarimui dėl Didžiosios Britanijos išstojimo sąlygų.

Šiuo metu Didžiojoje Britanijoje vyksta naujo Konservatorių partijos lyderio ir šalies premjero rinkimo procesas. Labiausiai tikėtina, kad juo taps buvęs užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas.

2020 metų pradžioje pirmininkavimą ES Tarybai perims Kroatija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

D

D portretas
Labai gerai, puiki salis
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių