Streikuojant viešojo sektoriaus darbuotojams Slovėnija didina pensijas

Slovėnijos vyriausybė vykdo pensijų reformą. Nustatyta nauja minimali pensija – 500 eurai. Ji bus skiriama tiems, kurie atitinka tiek amžiaus, tiek darbo stažo kriterijus, praneša LRT RADIJAS, apžvelgdamas Slovėnijos verslo naujienas.

Pagal dabartinį įstatymą tiek moterys, tiek vyrai Slovėnijoje gali išeiti į pensiją, jei turi 40 metų darbo stažą, amžiaus riba moterims yra 59 metai, o vyrams 60 metų.

Jei darbo stažas sulaukus nurodyto amžiaus nėra pasiektas, pensija nusikelia.

Vidutinė senatvės pensija, atskaičius mokesčius, Slovėnijoje siekia 620 eurų.

Slovėnijos ekonomika auga

Tiek vietiniai, tiek užsienio ekspertai pastebi, kad pastaraisiais metais Slovėnijos ekonomikos augimas – vienas sparčiausių Europos Sąjungoje.

Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas Slovėniją pagal ekonomikos augimą įtraukė į pirmąjį penketuką.

Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas Slovėniją pagal ekonomikos augimą įtraukė į pirmąjį penketuką.

Ekspertai prognozuoja, kad praėjusiais metais Slovėnijos ekonomikos augimas viršijo 4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), o šiemet augimas turėtų stabilizuotis.

Teigiama, kad labiausiai augimą lemia padidėjęs eksportas, taip pat  investicijos bei augantis vartojimas.

Prognozuojama, kad nedarbo lygis kitais metais ir toliau mažės, infliacija nesieks 2 proc. Praėjusių metų nedarbo rodiklis (6,3 proc.) buvo žemiausias per pastaruosius aštuonerius metus.

Streikuoja viešojo sektoriaus darbuotojai

Sausio pabaigoje streikavę viešojo sektoriaus darbuotojai atkreipė dėmesį, kad, nors ekonomikos krizė Slovėnijoje pasibaigė, tačiau beveik visos taupymo priemonės viešajame sektoriuje galioja iki šiol.

Profesinių sąjungų atstovai skundžiasi atlyginimais, darbuotojų trūkumu ir darbo sąlygomis.

Tačiau vyriausybės atstovai teigia, kad streikas nėra pateisinamas, nes atlyginimai viešajame sektoriuje auga greičiau nei privačiajame, o vidutiniškas darbo užmokestis esą per pastaruosius keletą metų padidėjo 7 proc. 

Kai kurių profsąjungų atstovai (policininkai, medicinos darbuotojai, švietimo ir socialinės apsaugos darbuotojai) planuoja streiką tęsti.

Klesti bitininkystės įrangos įmonė

Viena iš sėkmingai verslą vystančių įmonių Slovėnijoje  yra šeimos įmonė „Logar Trade“, gaminanti bitininkystės reikmenis ir įrangą. Tai viena didžiausių bitininkystės įmonių Slovėnijoje. 80 proc. visu jos pajamų sudaro eksportas.

Ši įmonė iš nerūdijančio plieno gamina medaus išpilstymo, vaško lydymo bei kitus bitininkystės reikmenis. Jų gaminiai išsiskiria kokybe ir ilgaamžiškumu – galiojimo laikas yra ilgesnis nei automobilių.

Šeimos įmonė bitininkystės įrangos gamyba užsiima beveik 40 metų. Daugiausia savo gaminių eksportuoja į Vokietiją bei Austriją. Nors rinkoje vyrauja didelė konkurencija, ši nedidelė įmonė savo konkurencingumą stengiasi išlaikyti investuodama į naujausias technologijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių