Slovėnų verslas – auginti septyntaškes boružes

Šiemet trys jauni Slovėnijos verslininkai pristatė originalią verslo idėją: jie augina ir parduoda septyntaškes raudonas boružes ir taip nori išsaugoti slovėniškų boružių rūšį, praneša LRT RADIJAS apžvelgdamas Slovėnijos verslo naujienas. Iš pradžių norėta auginti boružes ekologiniams ūkiams, bet šie neturi didelių problemų su augalų utėlėmis, todėl nėra suinteresuoti pirkti šiuos parazitus naikinančias boružes.

Taigi dabar boružės parduodamos kaip „naminiai gyvūnėliai“ vaikams. Penkios boružės kainuoja beveik 6 eurus, o kartu su insektariumu – apie 22 eurus. Europoje egzistuoja net keletas didelių įmonių, tikslingai auginančių boružes ekologiniams ūkiams. 

Ekonomika kasmet gerėja 

Šių metų pirmąjį ketvirtį, palyginti su praėjusių metų pirmuoju ketvirčiu, bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas padidėjo 5,3 proc., todėl kai kurie ekspertai prognozuoja, kad ekonomikos augimas šiais metais gali siekti net 4 proc. Ekonomikos ministras teigia, kad Slovėnija sėkmingai eksportuoja daugumą savo gaminių, o tai reiškia, kad Slovėnijos įmonių gaminiai gali konkuruoti su kitų šalių gaminiais.

Eksportas šiais metais padidėjo 10 proc., pramonės augimas – net 7 proc., pagerėjo situacija statybų, turizmo, kelių bei prekybos srityse. Statybose birželio mėn. Slovėnijoje buvo užfiksuotas didžiausias augimas nuo krizės pradžios, t. y. net 12,1 proc., o metiniu lygmeniu Slovėnija buvo antra pagal statybų augimą Europos Sąjungoje.

Slovėnijos ekspertai teigia, kad nuo 2008 m., kai prasidėjo krizė, šalies ekonomika yra aukščiausiame lygmenyje.

Slovėnijoje ir toliau kasmet mažėja nedarbo lygis. Paskutiniais duomenimis, nedarbo lygis pirmąjį šių metų ketvirtį sumažėjo net iki 7,8 proc. Pernai vasarą nedarbo lygis šalyje siekė beveik 11 proc.

Slovėnijos ekspertai atkreipia dėmesį, kad ekonomikos situacijos pagerėjimą taip pat rodo, jog vis mažiau įmonių vėluoja apmokėti sąskaitas. Prieš metus įmonės vėluodavo apmokėti sąskaitas darbų vykdytojams maždaug dvi savaites, o šiuo metu ši tendencija sumažėjo iki vienos savaitės. 56 proc. visų įmonių sąskaitas apmoka laiku arba prieš nurodytą terminą.

Slovėnijos ekonomikos situacijos pagerėjimą rodo ir užsienio šalių investicijos. Japonijos įmonė „Sumitomo Rubber Industries“ planuoja įkurti įmonę su moderniausiomis technologijomis ir gaminti elastomerus, naudojamus įvairiems medicininiams prietaisams. Teigiama, kad ši įmonė sukurs net 200 darbo vietų.

Slovėnijoje jau yra dvi japonų įmonės – „Helios“ statybinių dažų gamykla ir Ribnicos mieste įkurta robotų gamykla su moderniausiomis technologijomis. Planuojama pastatyti dar vieną robotų gamyklą bei distribucijos centrą.

Turistus traukia M. Trump

Šių metų vasarą Slovėnijoje labai padaugėjo turistų, ypač iš Vokietijos, Austrijos, Didžiosios Britanijos, Italijos. Daugėja turistų ir iš ne Europos šalių – Kanados, Australijos ir JAV, Kinijos, Korėjos.

Kaip kurie analitikai diskutuoja, ar turistų skaičiaus padidėjimas yra susijęs su susidomėjimu pirmąja JAV dama Melania Trump, kilusia iš Slovėnijos. Teigiama, kad nuo JAV prezidento kampanijos pradžios iki šiol turistų iš JAV skaičius padidėjo 15 proc., iš kitų šalių – 12 proc. Turistams imponuoja Slovėnijos kalnų regionai, pajūris, sveikatos kurortų miesteliai bei Liubliana.

Turistai Slovėnijoje vertina saugumą, švarą, malonų vietinių gyventojų bendravimą, gamtą bei apgyvendinimo kokybę. Nelabai yra patenkinti sportiniais ir kultūriniais pasiūlymais, galimybėmis apsipirkti bei naktiniu gyvenimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių