Škotų nacionalistė – jauniausia nuo 1667 metų Britanijos parlamento narė

  • Teksto dydis:

Už Škotijos nepriklausomybę pasisakančiai Škotijos nacionalinei partijai (SNP) priklausanti 20-metė studentė tapo jauniausia nuo 1667 metų Didžiosios Britanijos parlamento nare, įveikusi rinkimuose vieną iš įtakingiausių opozicinės Leiboristų partijos veikėjų, rodo penktadienį paskelbti rezultatai.

Mhairi Black (Mairi Blek) įveikė leiboristų rinkimų kampanijos vadovą Douglą Alexanderą (Daglą Aleksandrą) Peislio ir Renfriušyro Pietinėje rinkimų apygardoje. Balsavusių rinkėjų apklausos rodo, kad SNP veikiausiai laimės 58 iš 59 Škotijai priklausančių vietų Bendruomenių Rūmuose.

„Šiuose rinkimuose svarbiausia, kad šios rinkimų apygardos ir visos Škotijos balsas būtų geriau girdimas Vestminsteryje negu kada nors anksčiau“, – M.Black sakė klausytojams balsavimo apylinkėje, sakydama padėkos kalbą.

„Pažadu naudoti savo balsą ne vien pagerinti Škotijai, bet ir vykdyti pažangią politiką žmonių labui visoje Jungtinėje Karalystėje“, – pridūrė ji.

Pripažindamas pralaimėjimą D.Alexanderas pareiškė, kad M.Black surengė „įspūdingą kampaniją“.

M.Black įveikė D.Alexanderą, kuris buvo Leiboristų partijos atstovas užsienio politikos klausimams, 23 548 balsais prieš 17 864. Kai buvo paskelbti rezultatai, jos šalininkai sveikino savo kandidatę pergalingais šauksmais.

Kaip nurodoma, jauniausiu iki M.Black Bendruomenių Rūmų nariu iki šiol buvo laikomas Toringtono erlas Christopheris Monckas (Kristoferis Monkas), kuris įstatymų leidėju tapo būdamas vos 13 metų. Dar kiti istorikai atkreipia dėmėsį, kad Charlesas Jamesas Foxas (Čarlzas Džeimsas Foksas) parlamentaru 1768 metais tapo devyniolikmetis.

SNP palaikymas smarkiai padidėjo po to, kai škotai nubalsavo prieš savo regiono nepriklausomybę per pernai rugsėjį surengtą referendumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių