Škotijoje sulaikyta ir paleista už užstatą buvusi katalonų ministrė C. Ponsati

Buvusi Katalonijos ministrė Clara Ponsati (Klara Ponsati), ieškoma Ispanijos dėl jos vaidmens 2017 metais organizuojant uždraustą referendumą dėl regiono nepriklausomybės, ketvirtadienį buvo sulaikyta Škotijos policijos.

62 metų C. Ponsati, kaltinama raginimu maištauti, pati atvyko į policijos nuovadą Edinburge ir pasidavė pareigūnams prieš vėliau įvykusį teismo posėdį, kuriame buvo nuspręsta paleisti ją už užstatą.  

Nedidelė grupė demonstrantų su katalonų ir škotų nepriklausomybės vėliavomis bei plakatais pasitiko C. Ponsati prie Šv. Leonardo policijos nuovados. 

Madridas dar pernai siekė Šv. Andriejaus universiteto mokslininkės, užėmusios švietimo ministro postą nušalinto Katalonijos lyderio Carleso Puigdemont'o (Karleso Pudždemono) vyriausybėje, išdavimo.   

Kovosime laikydamiesi pozicijos, kad Claros žmogaus teisės būtų pažeistos ją grąžinus į Ispaniją.

Tačiau Ispanijos Aukščiausiojo Teismo teisėjas 2018 metų liepą netikėtai panaikino C. Ponsati ir dar kelių katalonų separatistų lyderių Europos ir tarptautinius arešto orderius. 

Visgi tas pats teismas šių metų spalio 14 dieną devyniems katalonų separatistų lyderiams skyrė ilgas įkalinimo bausmes už jų vaidmenį organizuojant referendumą dėl nepriklausomybės ir išdavė naują C. Ponsati arešto orderį.

Buvusi ministrė atmeta kaltinimą raginimu maištauti ir sako, jog tai yra „politiškai motyvuotas baudžiamasis persekiojimas“.

„Manome, jog tai yra piktnaudžiavimas išdavimo procedūra“, – prie policijos nuovados sakė C. Ponsati advokatas Aameras Anwaras (Ameras Anvaras). 

„Raginimas maištauti yra XVI amžiaus nusikaltimas“, – pridūrė jis ir pažymėjo, kad Škotijoje seniai nebėra tokio kaltinimo. 

„Kovosime laikydamiesi pozicijos, kad Claros žmogaus teisės būtų pažeistos ją grąžinus į Ispaniją“, – kalbėjo jis.  

Kitas teismo posėdis paskirtas gruodžio 12 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių