Skambina pavojaus varpais: žmonija 2019-ųjų gamtos išteklius jau išnaudojo

Liepos 29-oji diena, kai žmonija šiemet išnaudojo visų kalendorinių metų vandens, dirvožemio ir švaraus oro išteklius, rodo pirmadienį paskelbto tyrimo išvados.

Per pastaruosius 20 metų taip vadinama „Žemės viršijimo diena“ („Earth Overshoot Day“) minima vis anksčiau. Tai reiškia, kad žmonės kasmet vis intensyviau naudoja gamtos išteklius, teigiama aplinkosaugos grupės „Global Footprint Network“ atliktame tyrime.

Pasak tyrėjų, patenkinti žmonių vartojimo poreikiams jau dabar prireiktų 1,75 Žemės.

„Žemės viršijimo diena šiemet – liepos 29-oji. Tai reiškia, kad žmonija šiuo metu išnaudoja gamtos išteklius 1,75 kartų sparčiau, nei ekosistema gali juos atnaujinti. Tai yra tas pats, kaip išnaudoti 1,75 Žemės planetos“, – sakoma aplinkosaugos grupės pranešime.

„Visuotinio perteklinio vartojimo nuostoliai tampa vis aiškiau matomi – miškų kirtimas, dirvos erozija, biologinės įvairovės praradimai, anglies dioksido (CO2) kiekis atmosferoje. Pastarasis lemia klimato kaitą ir skatina dažnesnes ekstremalias oro sąlygas“, – teigė aplinkosaugininkai.

Pasaulio viršijimo diena yra skaičiuojama nuo 1986 m. Kasmet žmonės gamtos išteklius išnaudoja vis sparčiau. 1993-aisiais žmonija išnaudojo metų gamtos išteklius spalio 21 d., 2003 m. – rugsėjo 22 d., o 2017 m. – rugpjūčio 2 d.

„Turime tik vieną Žemę – tai yra svarbiausia žmonių egzistencijos sąlyga. Negalime išnaudoti 1,75 Žemės be katastrofiškų padarinių“, – tvirtino „Global Footprint Network“ įkūrėjas Mathisas Wackernagelis.

Čilės aplinkos ministrė Maria Carolina Schmidt Zaldivar, pirmininkausianti gruodį Santjage vyksiančiai klimato kaitos konferencijai (COP25), tikino, kad viena pagrindinių perteklinio Žemės išteklių sunaudojimo priežastis yra auganti CO2 tarša. „Ryžtingų veiksmų svarba tampa vis akivaizdesnė“, – sakė ministrė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geofizikas proistorikas inž. ROMUALDAS ZUBINAS

Geofizikas proistorikas inž. ROMUALDAS  ZUBINAS  portretas
PAVOJAUS VARPAIS REIKIA SKAMBINTI MŪSŲ MOKSLININKAMS, kuriems jau prieš 10 metų buvo pranešta - SENIAUSIOS ŽEMĖJE LIETUVIŲ KALBOS DĖKA YRA ATRASTAS TREČIASIS ŽEMĖS AŠIES FIZINIS JUDĖJIMAS, kuris PASAULIUI PRANEŠA : MŪSŲ TŪKSTANTMETYJE SIAUTĖS FAETONTAS ( GAISRAI - AGNIS - UGNIS) ir NUOŠLIAUŽOS NUO ŠIAURINIŲ KALNŲ ŠLAITŲ!!! ATĖJO METAS - BAIGTI GINKLUOTIS ir VISAS JĖGAS BEI RESURSUS, SKIRTI KOVAI SU GAISRAIS IR NUOŠLIAUŽOMIS NUO ŠIAURINIŲ KALNŲ ŠLAITŲ!!! GELBĖTI ŠIAURINIŲ KALNŲ GYVENTOJUS!

G

G portretas
Ir mūsų politikai, nežinia kokių apsimetėlių paraginti, skalambija, kad reikia kuo daugiau naujų automobilių pirkti. Lyk ir dėl ekologijos, bet pati vis naujų mašinų, kaip ir kitų daiktų gamyba, jau yra žala ir labai didelė. Reikia sugebėti naudoti tą patį daiktą kuo ilgiau, bet tada visagalė ekonomika stoja, nors nuo to tik geriau, ekologine prasme.

o

o portretas
parazitai tai visu imperiju oligarchai neklausantys protingu patarimu nes jie pasistate bunkerius ir zmonija jiems dzin tuo labiau kad ciniskuose projektuose jos isnaikinimas iki viduramziu lygio 500ml.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių