Ši rinkimų kampanija JAV – brangiausia istorijoje

Rinkimai Jungtinėse Valstijose atsieina brangiai: kad užsitikrintų valdžią Baltuosiuose rūmuose ir Kongrese, šiais metais respublikonai ir demokratai į rinkimų kampaniją investavo rekordinę sumą pinigų – beveik 14 mlrd. dolerių, rašo spiegel.de.

Tai yra dvigubai daugiau nei 2016 metais. Kartu tai didesnė suma, nei išleista per 2012 ir 2016 metų rinkimų kampanijas kartu paėmus.

Demokratų kandidatai ir jų rėmėjai šiais metais surinko ypač daug pinigų – ir 5,5 mlrd. dolerių jau išleido. Jei priskaičiuotume lėšas, panaudotas milijardierių Michaelio Bloombergo ir Tomo Steyerso kampanijoms, suma siekia 6,9 mlrd. Respublikonai iki šiol išleido 3,9 mlrd.

Šios įspūdingos sumos, matyt, yra reikalingos. Vien tik kova dėl prezidento posto tarp Donaldo Trumpo ir jo varžovo Joe Bideno, „Center for Responsive Politics“ vertinimu, atsieis 6,6 mlrd. Šiais duomenimis, mūšis dėl vietų Senate ir Atstovų Rūmuose suris iš viso 7,25 mlrd. Taigi bendra suma – 13,85 mlrd. dolerių.

Demokratams svarbu lapkričio 3-iąją iš respublikonų atsikovoti ne tik Baltuosius rūmus, bet ir daugumą Senate, o Atstovų Rūmuose daugumą išlaikyti. Tokiu atveju jie iš tikrųjų galėtų įgyvendinti savo iniciatyvas.

Atstovų Rūmų nariai renkami dvejiems metams, senatoriai – šešeriems. Senatoriai renkami ne visi vienu metu, o blokais. Kas dvejus metus – per vidurio kadencijos rinkimus ir prezidento rinkimus – renkama maždaug trečdalis senatorių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių