Seimo narys – prieš Švedijos įstojimą į NATO: jie žudė mūsų protėvius, griovė pilis, vogė turtą

  • Teksto dydis:

Tam, kad Suomija ir Švedija galėtų tapti visavertėmis NATO narėmis, pritariamąjį žodį turi tarti visų 30 šalių narių parlamentai. Praeitą savaitę plojo Lenkijos seimas, su aplodismentais balsavo ir vokiečiai. Beveik trečdalis NATO narių Švedijos ir Suomijos narystę jau ratifikavo. Šį kartą Lietuva – ne pirmūnė, pasakojama LNK reportaže.

„Manau, kad kai būdavome pirmi, kartais ką nors padarydavome neskaitę dokumentų. Manau, kad geriau tai padaryti šiek tiek vėliau, bet pasiskaičius, kas ten parašyta“, – kalbėjo demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis.

Iš pradžių vienbalsiai kalbama, kad Suomijos ir Švedijos narystė NATO sustiprins visą Aljansą.

„Baltijos jūroje situacija keičiasi iš esmės“, – teigė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Bet netrukus blogų emocijų galima pamatyti tame pačiame pastate.

Valdemaras Valkiūnas vienintelis balsuoja prieš Švedijos narystę, taip švedams keršija už viduramžius.

„Jie žudė mūsų protėvius, griovė mūsų pilis ir namus, pasisavino svetimą turtą, patrankas iš Biržų pilies, latvių pirmą knygą. Dabar tai įžūliai vadinama karo grobiu ir nenorima grąžinti“, – kalbėjo V. Valkiūnas.

Atrodo, kad parlamentarus tai sujaudino, jie ėmė rikiuotis prie mikrofono ir komentuoti pasisakymą. Ir taip diskusiją apie Švediją perėmė V. Valkiūnas. Dar kiti – ramesni, nes sako, kad nėra nieko naujo. Biržų politikas švedų pavogtomis patrankomis argumentuoja ne pirmą kartą.

„Mokesčių didinimas ar mokesčių mažinimas, kultūros, nacionalinio saugumo klausimai – V. Valkiūnas ir švedų pavogtos patrankos – tarsi šios kadencijos sinonimai“, – sakė Seimo narys.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Maivymasis prieš savo rinkėjus, galbūt tikintis, kad kas nors įsimylės poną V. Valkiūną ir ateityje irgi už jį balsuos. Meilę reikia užsitarnauti solidžiomis kalbomis, o ne vien pakvailiojimais“, – teigė kitas Seimo narys.

Koks iš tiesų biržiečių santykis su tomis patrankomis? Kitas Biržuose kandidatavęs, bet V. Valkiūnui pralaimėjęs politikas kalbėti nenorėjo.

Atskirai balsuojama dėl Suomijos narystės. Šį kartą visi vienbalsiai buvo už, nors ne visiems suprantamų klausimų būta ir čia.

„Ar nereikia duoti suomiams ataušti?“ – klausė V. Valkiūnas.

Tai tik pirma stadija – pateikimas. Dar bus svarstymas ir priėmimas, bet Suomijos ir Švedijos narystės klausimas sprendžiamas ypatingos skubos tvarka. Todėl ratifikavimas planavimas kitą savaitę. Tada neeilinė Seimo sesija baigsis.

Planuojama, kad per artimiausias dienas galutinius sprendimus priims ir likusios NATO narės, tik Amerika iki vasaros pabaigos. Bet dar yra nerimo, kad Turkijos parlamentas iškrės netikėtumą.

„Mūsų vertinimu, šiuo metu nematome tokios rizikos, kadangi liepos 5 dieną visos NATO narės pasirašė prisijungimo protokolus“, – kalbėjo užsienio reikalų viceministras Egidijus Meilūnas.

Jeigu daugiau problemų nekils, galutinai šalys įstos per artimiausią pusmetį. Vadinasi, kitais metais per NATO viršūnių susitikimą Vilniuje švedai ir suomiai čia pirmą kartą bus sutikti kaip visaverčiai nariai.


Šiame straipsnyje: LNK turinysNATOSuomijaŠvedija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvis

Lietuvis portretas
O ten protingu ir išmintingų savo šaliai dirbančių beveik nerasta.

Prieš keliant kandidatūrą seiman,

Prieš keliant kandidatūrą seiman, portretas
kandidatui turėtų būti atliekama privaloma psichologinė ekspertizė.Idiotams ten ne vieta .

BRONISLOVAS

BRONISLOVAS  portretas
svedai jau nuo senu laiku grobe ir naikino kitas zemes taip pat ir lietuvos,tik karlas4 gavo prie poltavos ir issinesdino is visur.o dabar mus smaugia irgi svediski bankai,kelia ir kelia palukanas ir mokescius aisku lietuviams tai patinka.bet tikiuosi kazkada kazkur svedam bus antra poltava....
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių