Sankcijų taikiklyje – Rusijos ir jos vadovo silpnosios vietos

  • Teksto dydis:

Vakarų šalys svarsto įvairias galimybes nubausti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, jeigu Maskva nuspręstų įsiveržti į Ukrainą. Tarp galimų priemonių – Rusijos atsiejimas nuo atsiskaitymų JAV doleriais ir sankcijos Kabajevai, neoficialiai laikomai Kremliaus vadovo širdies draugei.

Rusijos invazijos į Ukrainą atveju Vakarų sąjungininkai įves šaliai agresorei precedento neturinčių finansinių sankcijų. Taktiniais sumetimais konkrečių detalių skelbiama nedaug. Agentūra AFP pateikia kai kurios iš svarstomų finansinių priemonių.

Atsakas per SWIFT

Vienas griežčiausių žingsnių būtų sprendimas atsieti Rusiją nuo tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT, naudojamos lėšoms pervesti visame pasaulyje. Toks kirtis Rusijos ekonomiką paveiktų akimirksniu ir ilgam laikui. Maskva būtų atribota nuo daugumos tarptautinių finansinių operacijų, įskaitant tarptautinius mokėjimus už parduodamą naftą ir dujas, sudarančius daugiau kaip 40 proc. šalies išorinių įplaukų.

Sąjungininkai abipus Atlanto vandenyno sankcijas svarstė dar 2014 m., kai Rusija užgrobė Ukrainai priklausantį Krymą ir jį aneksavo, o vėliau parėmė separatistus Rytų Ukrainoje.

Tąsyk Rusija pareiškė, kad jos pašalinimas iš SWIFT prilygtų karo paskelbimui. Sąjungininkai šio sumanymo atsisakė, bet vėliau buvo nuolat kritikuojami, kad jų atsakas į Rusijos agresiją 2014 m. buvo per silpnas.

Nuo tada Rusija stengėsi sukurti atskirą finansinių operacijų sistemą, bet ne itin sėkmingai.

JAV anksčiau pavyko įtikinti SWIFT sistemą nutraukti prieigą vienai šaliai – Iranui, dėl Teherano vykdomos branduolinės programos.

Tiesa, Rusijos pašalinimas iš SWIFT taip pat pakenktų kitoms ekonomikoms, pvz., pačių JAV ir jų svarbios sąjungininkės Vokietijos. „Kiečiausia lazda ne visuomet pasirodys esanti parankiausias kardas“, – apie galimą Rusijos atjungimą nuo SWIFT yra sakiusi Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock.

Atsiskaitymų doleriais blokavimas

Pačios Jungtinės Valstijos kontroliuoja vieną paveikiausių finansinių priemonių, kokios galėtų būti pasitelktos V.Putinui nubausti už įsiveržimą į Ukrainą – užblokuoti prieigą prie mokėjimų JAV doleriais.

JAV doleriai tebedominuoja pasaulio finansiniuose srautuose – per dieną jų pervedama po kelis trilijonus.

Šiuos pervedimus kontroliuoja JAV Federalinė rezervų sistema ir kitos šalies finansų institucijos. Vadinasi, užsienio bankai privalo turėti prieigą prie JAV finansų sistemos, kad galėtų atlikti transakcijas doleriais.

Galimybė užblokuoti šią prieigą suteikia JAV spaudimo priemonę užsienio subjektams. Anksčiau Vašingtonas yra sustabdęs galimybę vykdyti operacijas JAV doleriais finansų institucijoms, apkaltintoms pažeidus sankcijas, taikomas Iranui, Sudanui ir kitoms šalims. Kitaip nei SWIFT ar kitų finansinių priemonių atveju, šiuo svertu JAV gali pasinaudoti be kitų šalių ir institucijų pagalbos.

Jeigu tokios priemonės būtų imtasi, daugelis Rusijos piliečių ir bendrovių nebegalėtų vykdyti net ir kai kurių įprasčiausių pervedimų, pvz., išmokant atlyginimus arba apmokant prekes, nes jie nebetektų prieigos prie JAV bankininkystės sistemos.

Eksporto suvaržymai

Vašingtone svarstoma galimybė pasinaudoti eksporto kontrolės priemonėmis. Rusija galėtų būti atribota nuo aukštųjų technologijų, naudojamų kariniuose ir keleiviniuose orlaiviuose arba išmaniuosiuose telefonuose. Taip pat galėtų būti paveikta Rusijos galimybė naudotis kitokia programine įranga ir pažangiomis elektroninėmis priemonėmis, neatsiejamomis nuo šiuolaikinio gyvenimo.

Rusijai galėtų būti nustatytas griežčiausias eksporto apribojimų režimas, panašus į taikomą Kubai, Iranui, Šiaurės Korėjai ir Sirijai. Tokiu atveju būtų smarkiai suvaržytos šalies galimybės įsigyti modernių elektroninių schemų ir įrenginių, kuriuose jos naudojamos, nes JAV dominuoja pasaulio programinės įrangos, technologijų ir įrangos rinkose. Sankcijos taip pat galėtų paveikti Rusijos galimybes importuoti aviacijos elektronikos, staklių, išmaniųjų telefonų, žaidimų konsolių, planšetinių kompiuterių ir televizorių.

Be to, tokios sankcijos galėtų paveikti Rusijai gyvybiškai svarbias pramonės šakas – civilinės aviacijos ir gynybos sektorius, smogtų šalies ambicijoms plėtoti aukštąsias technologijas, tokias kaip dirbtinis intelektas ar kvantiniai kompiuteriai.

Kaip ir daugelio kitų svarstomų priemonių atveju, JAV eksporto suvaržymai gali paskatinti verslą ieškoti alternatyvų kitose šalyse, pvz., Kinijoje.

Vertybinių popierių rinkos

Joe Bideno administracija pernai suvaržė Rusijos gebėjimą skolintis pinigų, uždraudusi JAV finansų institucijoms pirkti šios šalies vyriausybės obligacijų tiesiogiai iš valstybės institucijų. Vis dėlto sankcijos nepaveikė išvestinių produktų rinkos, tad ji gali tapti tolesnių sugriežtinimų taikiniu.

„Nord Stream 2“

JAV Kongreso respublikonai ir demokratai jau ne vienus metus priešinosi naujo Rusijos gamtinių dujų eksporto į Vokietiją vamzdyno „Nord Stream 2“ projektui, argumentuodami, kad jis padės Rusijai naudotis energijos išteklių tiekimu kaip priemone siekti politinių tikslų Europoje. Jau yra parengta teisės aktų projektų, numatančių sankcijų šio dujotiekio operatorei ir projekto finansuotojoms. Respublikonai nori įvesti šiuos suvaržymus dabar pat, o demokratai – tik tuo atveju, jeigu Rusija įsiveržtų į Ukrainą.

J.Bideno administracija iki šiol susilaikydavo nuo tokio lygio sankcijų, vengdama supykdyti svarbią sąjungininkę Vokietiją.

Vokiečių pareigūnai sakė, kad galimybė užblokuoti šį dujotiekį, jeigu Rusija pasiųs savo pajėgas į Ukrainą, būtų svarstytina, tačiau plačiau šis scenarijus nebuvo viešai nagrinėjamas.

Asmeniniai kirčiai

Jungtinės Valstijos bene dažniausiai kliaujasi sankcijomis prieš lyderių artimiausios aplinkos veikėjus, jų artimuosius, kariškius ir civilius pareigūnus. V.Putinui, jo draugams ir šeimos nariams tokios priemonės taip pat galėtų būti taikomos. Be to, jos galėtų būti nukreiptos prieš Rusijos oligarchus ir bankus.

Respublikono kongresmeno Jimo Bankso parengtas plačios apimties teisės akto projektas, kurį parėmė beveik 40 kitų Atstovų Rūmų narių, numato taikyti sankcijas dar net neįvykus tolesnei Rusijos invazijai į Ukrainą, įskaitant atsiejimą nuo SWIFT sistemos ir suvaržymus, susijusius su „Nord Stream 2“.

Projekto rengėjai taip pat ragina svarstyti galimybę imtis priemonių prieš Rusijos valdžios ir verslo aukščiausių sluoksnių veikėjus. Be kita ko, sankcijos galėtų būti taikomos V.Putino šeimos nariams ir olimpinei čempionei Alinai Kabajevai, kuri neoficialiai vadinama V.Putino meiluže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Karavane

Karavane portretas
Tu duchu duchas

Karavanas

Karavanas portretas
Arteja fasistines putlerio gaujos krachas, arteja...:D

Tam - apie 300 metu

Tam - apie 300 metu portretas
Tu net ne durnius, Tu esi visiškas, apsoliutus Debilu-Debilas ...
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių