Rusų žurnalistas I. Golunovas apkaltintas bandymu parduoti didelį kiekį narkotikų

  • Teksto dydis:

Maskvoje sulaikytam nepriklausomo naujienų portalo „Meduza“ žurnalistui Ivanui Golunovui pateikti kaltinimai bandymu parduoti didelį kiekį narkotikų, pranešė tarptautinės žmogaus teisių grupės „Agora“ vadovas Pavelas Čikovas.

Šios grupės advokatai gina žurnalistą. 

Tyrėjai nurodė, kad 36 metų I. Golunovas „pasikėsino netesėtai parduoti didelį kiekį narkotinių medžiagų“.

Remiantis kaltinimu, žurnalisto kuprinėje buvo rasti du sintetinės stimuliuojančios medžiagos mefedrono paketėliai, kurių bendras svoris sudarė 3,65 gramo, o jo gyvenamojoje vietoje – 5,42 gramo kokaino turinčios medžiagos.

Kaip pranešė Maskvos policija, žurnalistą birželio 6 dieną Cvetnoj (Gėlių) bulvare „operatyvinės paieškos priemonių“ metu sulaikė sostinės Vakarų administracinės apygardos Vidaus reikalų valdybos Narkotikų apyvartos kontrolės skyriaus darbuotojai.

„Agoros“ advokatas Dmitrijus Džulajus naujienų agentūrai „Interfax“ penktadienį sakė, kad žurnalistas savo kaltę neigia ir vadina sulaikymą provokacija. 

„Meduzos“ vyriausiasis redaktorius Ivanas Kolpakovas naujienų agentūrai pareiškė, kad I. Golunovas, kuris užsiėmė tiriamąja žurnalistika, pastaraisiais mėnesiais dėl įvairių priežasčių sulaukdavo grasinimų.

I. Kolpakovas sakė esąs įsitikinęs, jog narkotikai I. Golunovas buvo „pakišti“, ir pažymėjo, kad redakcija aiškinsis, ar žurnalisto persekiojimas susijęs su jo profesine veikla.

P. Čikovas pasakojo, kad šeštadienį po pietų prieš teismo posėdį dėl I. Golunovo tolesnio kardomojo sulaikymo žurnalistas nualpo policijos nuovadoje ir greitosios medicinos pagalbos medikai norėjo paguldyti jį ligoninę.

„Agora“ vadovas susirašinėjimų programėlės „Telegram“ paskyroje parašė, kad medikai norėjo vežti I. Golunovą į ligoninę dėl įtariamų šonkaulių lūžių, nubrozdinimų ir smegenų sukrėtimo, tačiau „policijos viršininkai spaudė“ juos to nedaryti.

I. Golunovas anksčiau sakė Vladimirui Putinui patariančios Rusijos prezidento teisių tarybos atstovei, kad jam buvo suduota į galvą ir kad policininkai buvo užlipę jam ant krūtinės. 

Vėliau policija nurodė, kad I. Golunovas buvo išvežtas į vieną ligoninę Maskvoje, kai jis „pasiskundė blogai besijaučiantis“.

„Po greitosios pagalbos medikų apžiūros priimtas sprendimas nusiųsti sulaikytąjį į medicinos įstaigą įvertinimui“, - sakoma Maskvos policijos pranešime.

Anksčiau šeštadienį prie teismo pastato susirinkę keli žurnalistai laikė plakatus su užrašu „Aš esu žurnalistas Ivanas Golunovas. Suimkite ir mane“. 

Naujienų agentūros AFP žurnalistas matė, kaip policija sulaikė tris žmones.

„Palaidosim tave“

„Meduzos“ generalinė direktorė Galina Timčenko žurnalistams prie teismo sakė, kad I.  Golunovas dėl savo pranešimų sulaukdavo grasinimų mirtimi. 

„Ivanas gaudavo grasinimų. Prieš du mėnesius jie pasidarė beveik kasdieniai," – sakė G. Timčenko ir pridūrė, kad bandė įtikinti žurnalistą kreiptis į policiją. 

„Jie sakė: „Palaidosim tave amžiams“, – pasakojo ji.

Savo tyrimuose I. Golunovas narstė tokias temas kaip įtartinas Rusijos laidojimo namų verslas ar korupcija Maskvos merijoje.

„Turime pagrindo manyti, kad I. Golunovas yra persekiojamas dėl savo žurnalistinio darbo," – sakoma anksčiau paskelbtame „Meduzos“ pranešime.

„Meduza“ redakcija dirba Latvijoje, siekdama apeiti cenzūrą, tačiau kai kurie portalo žurnalistai gyvena Rusijoje.

„Viskas rodo, kad valdžia pakiša narkotikų savo taikiniams, kad užčiauptų juos kalėjimo bausme“, – sakė žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ padalinio Rusijoje direktorė Natalija Zviagina.

Pasak jos, I. Golunovas rodė jai įdrėskimus nugaroje, kurie atsirado, kai jį vilko policija, ir sakė, kad jam buvo dukart suduota į galvą ir kad policininkai užlipo jam ant krūtinės.

I. Golunovą areštinėje penktadienį aplankiusi prezidentinės teisių tarybos narė Eva Merkačiova pareiškė, jog žurnalistas jai sakė, kad „parą nemiegojo ir jaučiasi blogai. Jis taip pat nieko nevalgė.“

Žmogaus teisių taryba prie Rusijos prezidento ir Rusijos bei Maskvos žurnalistų  sąjungos šeštadienį nurodė, kad kreipsis į vidaus reikalų ministrą Vladimirą Kolokolcevą su prašymu ištirti policijos veiksmus I. Golunovo atžvilgiu.

Rusijos žurnalistai ir žmogaus teisių grupės vertina šį atvejį kaip nepriklausomų žurnalistų persekiojimo pavyzdį. Daugelis jų sako, jog nėra žinoma, kad I. Golunovas vartotų narkotikus.

Penktadienį dešimtys žurnalistų prie Maskvos policijos komisariato protestavo prieš I. Golunovo sulaikymą; dalis jų buvo trumpam sulaikyti.

Organizacija „Reporteriai be sienų“ įspėjo, kad I. Golunovo suėmimas gali būti „reikšminga nepriklausomos žurnalistikos Rusijoje persekiojimo eskalacija“.

Nepriklausomų žiniasklaidos priemonių, kurių Rusijoje vis mažėja, žurnalistams neretai keliamos baudžiamosios bylos, tačiau fiziniai išpuoliai ar valdžios spaudimo priemonės, kaip antai kaltinimai dėl narkotikų, nėra įprasti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
VISI RUSIJOS NUSIKALTĖLIAI,NARKO PREKEIVIAI,AFERISTAI YRA LIETUVOS DRAUGAI.

Antanas bananas

Antanas bananas portretas
Metus sektas su ikalčiais paimtas baryga. O jai paimtu koki Vova Vovina irgi butu carui paliepus ar jau Tau butu px:)?

Klaipeda

Klaipeda portretas
Kas toks? Tai isai narkomanas.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių