Rusijos opozicija protestuoja prieš „sukčiavimą“ artėjant vietos rinkimams

Pasipiktinę Rusijos opozicijos politikai ir jų šalininkai šeštadienį išėjo į gatves protestuoti prieš rinkimų komisijos sprendimą neleisti populiariems kandidatams užsiregistruoti vietos rinkimams.

Prieš mitingą daugiau nei 800 žmonių pareiškė planuojantys ar svarstantys dalyvauti šioje Maskvos centre vykstančioje akcijoje, surengtoje prezidento Vladimiro Putino pagrindinio varžovo Aleksejaus Navalno ir kitų Kremliaus kritikų, siekiančių dalyvauti rugsėjį vyksiančiuose sostinės parlamento rinkimuose.

Organizatoriai, įskaitant Libertarų partiją, paragino maskviečius išeiti į gatves 14 val. vietos (ir Lietuvos) laiku ir paremti grupę naujų populiarių politikų, tokių kaip Ilja Jašinas, Liubov Sobol ir Dmitrijus Gudkovas, kurių kandidatūras atsisakė įregistruoti rinkimus organizuojantys pareigūnai.

Mitingas A. Sacharovo prospekte prasidėjo 14 val. 20 minučių.

Maskvos policija pasiuntė stiprias pajėgas prižiūrėti tvarkos. Prie demonstrantų budi kelios dešimtys policijos specialiųjų pajėgų MON, Nacionalinės gvardijos pareigūnų ir įprastų patrulių.

A. Sacharovo prospekte susirinko keli tūkstančiai žmonių, atsinešusių plakatų, transparantų ir vėliavų. Norintys patekti į demonstracijos vietą tikrinami metalo ieškikliais, todėl susidarė didelės eilės.

Socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtoje organizatorių žinutėje teigiama, kad aktyvistai demonstruoja už Rusiją „be banditų, sukčių, apgavikų ir vagių“.

Opozicijos kandidatai įnirtingai kovojo, kad būtų įtraukti į balsalapius, siekdami pasinaudoti visuomenės nepasitenkinimu smunkant V. Putino populiarumo reitingams ir tvyrant pykčiui dėl prastėjančios gyvenimo kokybės bei nepažabotos korupcijos.

„Nesame mirusios sielos“

Kitaip nei daugelis Kremlių palaikančių kandidatų, nepriklausomi kandidatai vykdė tikras rinkimų kampanijas. Kiekvienam iš jų teko surinkti maždaug 5 000 šalininkų parašų, kad galėtų dalyvauti rinkimuose.

Tačiau šią savaitę pareigūnai atsisakė juos įregistruoti, kaltindami suklastojus dalį parašų.

Kritikai teigia, kad kai kurie valdininkų argumentai yra absurdiški.

Visi mes esame šmėklos. Esame niekas.

Pareigūnai atsisakė pripažinti daugelio įtakingų veikėjų, tokių kaip Viktoras Šeinis, vieno iš Rusijos Konstitucijos autorių, parašus.

Be to, valdžia pasitelkė galimybės nugalėti neturinčių, bet populiariems kandidatams patrukdžiusių laimėti politikų pagalbą ir mobilizavo policiją, kuriai nurodė juos sulaikyti.

Sprendimas atsisakyti registruoti opozicijos veikėjus išprovokavo nepriklausomų politikų įtūžį, o daugelis liberaliųjų rusų, įskaitant 31 metų teisininkę ir A. Navalno šalininkę L. Sobol, praėjusią savaitę paskelbė bado streiką.

Nemažai pasipiktinusiųjų taip pat paskelbė socialiniuose tinkluose žinučių ar vaizdo įrašų, siekdami įrodyti, kad jie nėra „mirusios sielos“.

Vienam nepriklausomam kandidatui paramą išreiškęs Aukštosios ekonomikos mokyklos dėstytojas Gregas Judinas, kurio parašas nebuvo pripažintas tikru, pareiškė nustebęs, kai sužinojo, kad jis ir tūkstančiai kitų maskviečių, valdžios teigimu, neegzistuoja.

„Visi mes esame šmėklos. Esame niekas“, – parašė jis „Facebook“.

Politikos analitikas Kirilas Rogovas pavadino atsisakymą leisti nepriklausomiems kandidatams dalyvauti balsavime „vienu didžiausių sukčiavimo atvejų Rusijos rinkimų istorijoje“.

„Stebime rimtą didelio masto nusikaltimą“, – parašė jis savo tinklaraštyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Keista galetu LT taip but gelda duju.kgb archyvai uzslaptinti.čžv kaleimasiseitu i gatves bet geriau komentara parasyt... Lita pardave.

Nigaliu:) Foto

Nigaliu:) Foto portretas
O prie ko čia Putinas jai čia Maskvos miesto tarybos nariu rinkimai:) Na ir daleiskim ten susirinko ne 12 o visi 20tks mitingotoju gal kas paskaičios koks tai procentas iš potencialiu 7.5mln rinkeju?:]

klp..

klp.. portretas
....kodel angliskaj ant plakato uzrasas....cia specialiai kad CNN,BBC ir kiti nufilmotu ir paroditu....vakaru liberastam per news...kad tie suprastum apie ka cia....nes tik viena te kalba ir supranta....apgailetina...ne oppozicija cia,o zhopozicija... amerikeciu subinlaizijaj ....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių