Rusijos lyderis ir Izraelio premjeras aptars ir Sirijos problemas

  • Teksto dydis:

Rusijos pietiniame Sočio mieste trečiadienį prasidėjo Kremliaus lyderio Vladimiro Putino ir Izraelio premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) susitikimas.

Derybose, kurios vyksta V. Putino rezidencijoje Bočarov Ručej, taip pat dalyvauja Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas, prezidento padėjėjas Jurijus Ušakovas bei vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius.

Izraelio ministrą pirmininką į Rusiją atlydėjo žvalgybos agentūros „Mossad“ vadovas Yossi Cohenas (Josis Koenas) ir Izraelio nacionalinio saugumo tarybos vadovas Meiras Ben-Shabbatas (Meiras Ben Šabatas).

Manoma, kad per šias derybas V. Putinas ir B. Netanyahu aptars situaciją Artimuosiuose Rytuose, įskaitant konfliktą Sirijoje, bei dvišalius santykius.

„Planuojamas apsikeitimas nuomonėmis klausimais dėl dvišalių santykių plėtojimo ir situacijos Artimuosiuose Rytuose, pirmiausia – Sirijos problemos, kovos su tarptautiniu terorizmu ir Palestinos bei Izraelio (santykių) sureguliavimo bei kitomis regiono ir pasaulio darbotvarkės temomis“, – susitikimo išvakarėse pranešė Kremlius.

Izraelio delegacija planuoja aptarti Irano karinės misijos Sirijoje klausimą.

„Drauge su „Mossad“ ir Nacionalinio saugumo tarybos vadovais išvykstu į susitikimą su Rusijos prezidentu V. Putinu. Aptarsiu su juo Irano bandymus sparčiu tempu sukurti savo karinę misiją Sirijoje“, – naktį iš antradienio į trečiadienį savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė Izraelio premjeras.

„Žinoma, tai yra Irano agresijos įrodymas; ji nesumažėjo po branduolinio susitarimo, ir tai yra ne tik Izraelio, bet ir visų Artimųjų Rytų ir viso pasaulio šalių problema“, – pridūrė B. Netanyahu.

Pasmerkė Irano keliamą grėsmę

B. Netanyahu susitikęs su prezidentu V. Putinu pareiškė, kad stiprėjanti Irano įtaka Sirijoje kelia rimtą grėsmę žydų valstybei.

„Iranas deda didžiules pastangas savo įtakai Sirijoje stiprinti. Tai kelia grėsmę Izraeliui, Artimiesiems Rytams, ir, mano nuomone, visam pasauliui“, – sakė B. Netanyahu, kurio pasisakymo ištraukos buvo išverstos į rusų kalbą ir paskelbtos Kremliaus tinklalapyje.

„Iranas stiprina savo įtaką ir kontrolę Irake bei Jemene ir daugeliu atžvilgių kontroliuoja Libaną“, – sakė premjeras susitikime su V. Putinu Sočio kurorte prie Juodosios jūros.

„Ten, kur įveikiame ISIL ir jų nebelieka, ateina Iranas“, – savo ruožtu sakė V.Putinas, pavartodamas arbišką džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ akronimą.

„Negalime nė minutei pamiršti, kad Iranas toliau kasdien grasina sunaikinti Izraelį“, – sakė B. Netanyahu ir apkaltino šiitišką respubliką, kad ši „apginkluoja teroristines organizacijas“.

V. Putinas Sirijos konflikte remia prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimą, kurį taip pat stipriai palaiko Iranas.

Nuo Sirijos pilietinio karo pradžios 2011 metais Izraelis laikosi politikos atakuoti vilkstines, gabenančias ginklus įtakingam Libano šiitų kovotojų judėjimui „ Hizbollah“ – įnirtingam Izraelio priešininkui ir svarbiam Sirijos režimo rėmėjui, palaikančiam glaudžius santykius su Iranu.

B. Netanyahu dėl Irano dalyvavimo taip pat nepritarė praėjusį mėnesį JAV ir Rusijos pasiektam susitarimui dėl paliaubų Sirijos pietvakariuose,

1967-aisiais per Šešių dienų karą Izraelis okupavo Sirijai priklausančią 1,2 tūkst. kv. km teritoriją Golano aukštumose, o praėjus 14 metų ją aneksavo. Šio žingsnio tarptautinė bendrija niekada nepripažino.

Sirija kontroliuoja Golano aukštumų dalį, kurios plotas – apie 510 kvadratinių kilometrų.

Izraelis ir Iranas reguliariai kaltina vienas kitą keliant pavojų stabilumui regione.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių