Rusijoje per A. Navalno šalininkų protestus policija sulaikė per 2,5 tūkst. žmonių

  • Teksto dydis:

Daugiau kaip 2,5 tūkst. protestuotojų šeštadienį buvo sulaikyti per įvairiuose Rusijos miestuose surengtas masines akcijas, skirtas pademonstruoti solidarumą su suimtu iškiliu Kremliaus kritiku Aleksejumi Navalnu, o Maskvoje kilo riaušių policijos susirėmimai su demonstrantais.

Dešimtys tūkstančių Rusijos gyventojų atsiliepė į A. Navalno raginimą išeiti į gatves, kuris buvo paskelbtas po to, kai jis sausio 17 dieną buvo sulaikytas Maskvos oro uoste, grįžęs iš Vokietijos, kur kelis mėnesius buvo gydomas po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Opozicionierius pareiškė, kad pasikėsinimą į jo gyvybę organizavo Kremlius.

Vašingtonas ir Briuselis pasmerkė protestuotojų sulaikymus ir kitą prieš demonstruotojus panaudotą taktiką, o Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) pareiškė, jog „tolesnius žingsnius“ blokas apsvarstys pirmadienį.

Uniformas vilkintys nusikaltėliai gina nusikaltėlius, kurie yra valdžioje.

Šeštadienio protestai įgavo beprecedentį geografinį mastą – į gatves išėjo protestuotojai daugiau kaip 100 miestų. Ankstesnės opozicijos didelio masto demonstracijos, kurios buvo rengtos 2012 ir 2019 metais, daugiausia vyko Maskvoje.

Naujieji protestai taip pat laikomi išbandymu, ar opozicija sugebės mobilizuoti šalininkus prieš vėliau šiais metais įvyksiančius parlamento rinkimus, nors Kremlius vis didina spaudimą savo kritikams.

„Uniformas vilkintys nusikaltėliai gina nusikaltėlius, kurie yra valdžioje“, – naujienų agentūrai AFP Maskvoje pareiškė 71 metų pensininkė Vera Spivakova.

„Putinas ir oligarchai bijo netekti savo lovio“, – pridūrė ji.

„Beprecedenčiai protestai“

Tinklalapio „OVD-Info“, renkančio informaciją apie areštus per politinius protestus Rusijoje, duomenimis, šalies miestuose vykusių protestų metu buvo sulaikyta per 2,5 tūkst. žmonių, įskaitant daugiau kaip 950 – Maskvoje.

Tarp sulaikytųjų Maskvoje buvo A. Navalno žmona Julija Navalnaja, kuri vėliau buvo paleista iš areštinės, ir garsi aktyvistė Liubov Sobol. Be to, keliems A. Navalno bendražygiams protesto išvakarėse buvo skirtos baudos ir jie buvo suimti.

J. Borrellis pasmerkė „visuotinius sulaikymus“ ir „neproporcingą jėgos panaudojimą“.

Tuo tarpu JAV valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price‘as (Nedas Praisas) pareiškė, jog Vašingtonas „griežtai smerkia grubios taktikos naudojimą prieš protestuotojus ir žurnalistus“.

A. Navalno suėmimas ir daugiau kaip 2,5 tūkst. jo šalininkų sulaikymas yra „nerimą keliantys dar didesnių pilietinės visuomenės ir pagrindinių laisvių ribojimų ženklai“, pridūrė jis.

„Didelį susirūpinimą“ išreiškė ir Kanada, paraginusi Maskvą „nedelsiant paleisti“ sulaikytuosius.

A. Navalno regioniniam tinklui vadovaujantis Leonidas Volkovas apskaičiavo, jog prie „beprecedenčių“ protestų visoje šalyje prisijungė apie 300 tūkst. žmonių, ir paragino kitą savaitgalį vėl surengti protesto akcijas.

AFP žurnalistai apskaičiavo, jog Maskvoje protestuose dalyvavo apie 20 tūkst. žmonių, o Sankt Peterburge – daugiau kaip 10 tūkstančių.

Vakarų šalys griežtai pasmerkė A. Navalno suėmimą, o JAV ambasada Maskvoje šeštadienį apkaltino Rusijos valdžią pažeidžiant demonstruotojų teisę į taikius protestus.

Maskva į tai atsikirto apkaltinusi JAV diplomatus paskelbus planuotų protestų maršrutus ir paskleidus informaciją apie „žygį į Kremlių“.

„Kolegos iš JAV privalės pasiaiškinti“, – feisbuke parašė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova.

Žmonės pavargo nuo Putino.

„Pavargo nuo Putino“

Anksčiau šeštadienį tūkstančiai žmonių susirinko Tolimųjų Rytų, Sibiro ir Uralo regionų miestuose, nepaisydami policijos perspėjimų panaudoti jėgą ir kai kur spaudusio didelio speigo.

Sankt Peterburge, kur policija sulaikė beveik 300 demonstruotojų, 20-metis Aleksejus Skvorcovas naujienų agentūros AFP žurnalistui pareiškė nebenorįs gyventi „diktatūroje“.

„Žmonės pavargo nuo Putino“, – pareiškė jis.

Pirmadienį skubiai surengtas teismas suėmė A. Navalną 30 dienų už tariamą lygtinės bausmės, skirtos baudžiamojoje byloje, kuri, pasak politiko, buvo neteisėta, sąlygų pažeidimą.

Vasario pradžioje turėtų įvykti teismas, kuris nuspręs, ar A. Navalnas turės atlikti trejų su puse metų laisvės atėmimo bausmę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Galimą pagalvotį pas mus būtų kitaip susirinkus į nesankcionuotus protestus....

Nausiedianc

Nausiedianc portretas
Nu "kauno tieso" susirenka trydaliotojų elitas... norėčiau būt iš Balbieriškio ar bent Ariogalos... :-DDD

to to jo

to to jo portretas
At žinai kas atsitiko su tuo kurys pasake kad priešo priešas yra draugas?
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių