Rusija išsiuntė Estijos diplomatą F. Persidskį

Estijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį pranešė, kad Rusija išsiuntė estų konsulą Sankt Peterburge ir kad tai buvo „akis už akį“ tipo reakcija į nenurodomą Baltijos valstybės veiksmą.

Generalinis konsulas Franekas Persidski (Franekas Persidskis) „jau yra Estijoje“, sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Minna-Liina Lind (Mina-Lyna Lind).

Rusų kalba leidžiamas Estijos laikraštis „Den za Dniom“ anksčiau trečiadienį pranešė, kad Rusija paskelbė F.Persidski persona non grata.

„Tai Rusijos atsakomasis veiksmas į panašų, anksčiau žengtą Estijos žingsnį“, - pridūrė M.-L.Lind ir daugiau detalių nepateikė.

Tačiau Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ pranešė apie spėliones, kad estų diplomatas buvo išsiųstas dėl Talino atsisakymo išduoti vizas keliems rusams, planavusiems praėjusį mėnesį ten dalyvauti apskritojo stalo derybose.

„Den za Dniom“ pareiškė įtarimus, kad F.Persidski išsiuntimo priežastis yra Estijos atsisakymas kovo viduryje išduoti vizas keliems jauniems rusams, norėjusiems dalyvauti „Baltijos dialogo 2013“ susitikime Taline.

Maskvos ir Talino santykiai yra įtempti nuo pat 1991 metų, kai Estija atsiskyrė nuo tuo metu byrėjusios Sovietų Sąjungos. 2004-aisiais Estija įstojo į Europos Sąjungą (ES) ir NATO.

Pernai vienas buvęs Estijos aukšto rango valstybės saugumo pareigūnas buvo pripažintas kaltu dėl šnipinėjimo Rusijai ir nuteistas 16 metų kalėti.

Tuomet 44-erių Aleksejus Dressenas (Aleksejus Dresenas) buvo pripažintas kaltu dėl išdavystės - už neteisėtą slaptos informacijos perdavinėjimą Rusijai.

Jis yra antras pastaraisiais metais Estijos aukšto rango saugumo pareigūnas, sučiuptas šnipinėjęs Rusijai.

2009-aisiais Estijos gynybos ministerijos aukšto rango pareigūnas Hermanas Simmas (Hermanas Simas) taip pat buvo nuteistas kalėti už NATO paslapčių pardavimą Rusijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių