Rusija: bus parengtas planas, kaip normalizuoti Turkijos ir Sirijos santykius

  • Teksto dydis:

Rusija trečiadienį pareiškė, kad po Sirijos ir Turkijos užsienio reikalų ministrų susitikimo Maskvoje bus parengtas planas, kaip normalizuoti šių dviejų šalių santykius.

Kiek anksčiau trečiadienį Rusijos sostinėje įvyko pirmasis oficialus Turkijos ir Sirijos užsienio reikalų ministrų susitikimas nuo daugiau nei prieš dešimtmetį prasidėjusio Sirijos pilietinio karo pradžios.

Derybose Maskvoje taip pat dalyvavo Rusijos ir Irano diplomatijos vadovai.

Ministrai sutarė savo pavaduotojams pavesti parengti Turkijos ir Sirijos tarpusavio santykių gerinimo planą, kuris būtų koordinuojamas su keturių šalių gynybos ministrais ir saugumo tarnybomis, rašoma Maskvos paskelbtame pranešime.

„Ministrai atkreipė dėmesį į teigiamą ir konstruktyvią apsikeitimo nuomonėmis aplinką ir sutarė toliau aukštu lygmeniu palaikyti ryšius“, – pridūrė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, jog po to būtų galima pateikti pasiūlymus Irano, Rusijos, Sirijos ir Turkijos lyderiams.

„Mūsų užduotis – nustatyti bendras tolesnės pažangos gaires“, – sakė jis susitikime.

Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas (Hoseinas Amiras Abdolahianas) pažymėjo, jog Teheranas sveikina Siriją ir Turkiją pradėjus derybas.

„Mes tvirtai tikime, kad šios dvi šalys gali užmiršti praeitį ir, žvelgdamos į ateitį, spręsti savo dvišales problemas palaikydamos dialogą ir stiprindamos bendradarbiavimą, pagrįstą gera kaimynyste“, – sakė jis.

Irano diplomatijos vadovas taip pat paminėjo, jo žodžiais, pasaulio tvarkos pereinamojo laikotarpio procesą ir Amerikos galios nykimą.

Balandį Maskvoje taip pat buvo surengtos keturšalės derybos, kuriose dalyvavo šalių gynybos ministrai.

Turkija rėmė ankstyvąsias sukilėlių pastangas nuversti Sirijos prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą) ir išlaikė karines pajėgas karo draskomos šalies šiaurinėje dalyje, o tai kelia Damasko pyktį.

Tačiau prieš dvejus metus Turkiją ištikus ekonomikos krizei, šalies prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pakeitė kursą.

Jis susitaikė su buvusiais varžovais visame regione ir dabar siekia surengti aukščiausiojo lygio susitikimą su B. al Assadu.

Kremliaus tarpininkavimas prezidentui Vladimirui Putinui suteiktų diplomatinės įtakos, o tai jam būtų labai svarbu, ypač dabar, kai Rusija dėl Maskvos invazijos į Ukrainą patiria tarptautinę izoliaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RICHARD

RICHARD portretas
OT NORMALUS PASAULIS UZSILEIDO SIUKSLES ANT SAVES;;VISUR JIE ZUDO:VAGIA DARO PERVERSMUS;RIAUSIAS DEMONSTRACIJAS::TERORUS::KIEK DAR JUOS PAKES;;

Zudikai pasiulys

Zudikai pasiulys portretas
Taikos plana??absurdas..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių