Rusija atnaujino dujų tiekimą Europai dujotiekiu „Nord Stream 1“

Rusija ketvirtadienį atnaujino gamtinių dujų tiekimą Europai vamzdynu „Nord Stream“ po 10 dienų techninės pertraukos, pranešė jo operatorė, bet energijos išteklių srautas, kaip ir prognozuota, dabar yra daug mažesnis nei šio dujotiekio pajėgumai.

„Nord Stream 1“, jungiantis Rusiją ir Vokietiją, nuo liepos 11 dienos buvo uždarytas metiniams techninės priežiūros darbams. Tvyrant didžiulei įtampai dėl Rusijos karo Ukrainoje, Vokietijos pareigūnai baiminosi, kad vamzdynas, kuris yra vienintelis rusiškų dujų šaltinis, tiekiantis trečdalį suvartojamo kiekio, gali likti uždarytas neribotą laiką.

Tačiau vamzdyno operatorė „Nord Stream AG“ ketvirtadienį ryte informavo, kad dujos vėl srūva, pranešė Vokietijos naujienų agentūra DPA.

„Jis veikia“, – sakė „Nord Stream AG“ atstovas spaudai, nepatikslindamas tiekiamų dujų kiekio.

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ ketvirtadienį pranešė, kad pumpuojamas dujų srautas sudaro tik apie 30 proc. šio vamzdyno pajėgumų, per „Twitter“ parašė Vokietijos energetikos tinklų priežiūros tarnybos vadovas Klausas Muelleris (Klausas Miuleris).

Remiantis duomenimis, kuriuos „Gazprom“ pateikė Vokietijos dujotiekių operatorei „Gascade“, per dieną turėtų būti tiekiama 530 gigavatvalandžių (GWh) gamtinių dujų.

Birželio viduryje „Gazprom“ jau buvo sumažinusi dujų tiekimą iki 40 proc. „Nord Stream 1“ pajėgumų. Bendrovė argumentavo, kad šią padėtį lemia techninės problemos – be kita ko, kad jos partnerė „Siemens Energy“ išsiuntė vieną pumpavimo turbiną remontuoti į Kanadą ir negalėjo jos susigrąžinti dėl sankcijų, įvestų Rusijai už invaziją Ukrainoje.

„Vykdys įsipareigojimus“

Vokietijos pareigūnai tokį paaiškinimą atmetė ir mano, kad Rusija mažina tiekimą keršydama už Vakarų sankcijas Maskvai dėl jos agresijos prieš Ukrainą.

„Maskva nevengia naudoti grūdų ir energijos tiekimo kaip ginklo“, – šią savaitę žurnalistams sakė Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas), turėdamas omenyje kaltinimus Maskvai sąmoningai blokuojant maisto produktų eksportą iš Ukrainos.

„Turime ryžtingai gintis“, – sakė jis.

Tačiau tebesitęsianti priklausomybė nuo rusiškų dujų kartu su aiškiai neigiamais signalais iš Maskvos turėtų padidinti spaudimą didžiausiai Europos ekonomikai.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) trečiadienį įspėjo, kad dėl sustabdyto tiekimo Vokietijos ekonomika šiais metais gali susitraukti 1,5 procento.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šią savaitę tvirtino, kad „Gazprom“ įvykdys visus tiekimo įsipareigojimus.

„Gazprom“ vykdė, vykdo ir vykdys visus savo įsipareigojimus“, – sakė V. Putinas žurnalistams Teherane po derybų su Irano ir Turkijos prezidentais.

Tačiau jis įspėjo, kad šio mėnesio pabaigoje techninei priežiūrai bus išsiųsta dar viena dujų turbina, todėl nuo kitos savaitės energijos srautai gali sumažėti iki 20 proc. pajėgumų.

V. Putinui vasario 24 dieną pasiuntus kariuomenę į Ukrainą, o Vakarams atsakius sankcijomis Maskvai, Rusija pradėjo mažinti dujų tiekimą, kad Europos Sąjungos šalys negalėtų papildyti atsargų.

„Gazprom“ dėl sumažėjusio rusiškų dujų srauto į Europą jau apkaltino force majeure aplinkybes, šią savaitę pareiškė du didžiausi  klientai Vokietijoje, dar labiau padidindami nuogąstavimus dėl tolesnių sutrikimų.

Force majeure yra teisinė priemonė, leidžianti bendrovėms nevykdyti sutartinių įsipareigojimų dėl nuo jų nepriklausančių aplinkybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių