Ruošiasi išmokėti pirmąsias kompensacijas karo nusikaltimų aukoms

  • Teksto dydis:

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) artėja prie dar vienos svarbios gairės ir siekia išmokėti pirmąsias savo kompensacijas karo nusikaltimų aukoms, didžiausią dėmesį skirdamas vaikų kareivių išgyventoms kančioms.

Šią savaitę Hagoje įsikūrusiame tribunole dvi dienas turi vykti precedento neturintys posėdžiai, siekiant nustatyti, kiek turėtų būti sumokėta vaikams, 2002–2003 metais prievarta paimtiems į Kongo karo nusikaltėlio Thomas Lubangos (Tomo Lubangos) sukilėlių armiją.

Nepriklausoma institucija „Trust Fund for Victims“, įsteigta pagal steigiamąsias gaires, nulėmusias TBT atidarymą 2002 metais, Th.Lubangos bylai skyrė milijoną eurų.

Dabar fondas siekia Teismo pritarimo specialių projektų programai, kuria siekiama padėti reabilituotis traumuotoms aukoms Kongo Demokratinės Respublikos rytuose.

Tačiau TBT taip pat nusprendė, kad Th.Lubanga – pirmas žmogus, TBT nuteistas už karo nusikaltimus, – yra asmeniškai atsakingas, kad būtų sumokėtos kompensacijos.

Tribunolas dar turi nustatyti bendrą sumą, o už visas kompensacijas, kurias išmokės „Trust Fund“, turės atlyginti Th.Lubanga.

Fondas pasiūlė planą, kuriame sakoma, kad jis siekia padėti „sutaikyti aukas su jų šeimomis ir paveiktomis bendruomenėmis“ ir „prisidėti prie buvusių vaikų kareivių veiksmingos reintegracijos“.

Daugelis tų jaunų aukų vis dar „kenčia gėdą“ ir yra atstumiamos kaip „prarasta karta“, negalinti vėl prisitaikyti prie civilinio gyvenimo. Šie berniukai dažnai vadinami „nusikaltėliais“, o mergaitės laikomos „suterštomis“.

2012 metų kovą Th.Lubanga buvo vienbalsiai pripažintas kaltu dėl vaikų, net 11-mečių, grobimo iš jų namų, mokyklų ir futbolo aikščių, ir vertimo tarnauti jo pajėgose, kovojusiose aukso turtingame Itūrio regione Kongo Demokratinės Respublikos šiaurės rytuose.

Teisių gynimo grupės sako, kad per Itūrio konfliktą 1999–2006 metais žuvo maždaug 60 tūkst. žmonių. Šis regionas tebėra nestabilus.

Kolektyvinės kompensacijos

Antradienį ir ketvirtadienį įvyks pirmieji TBT posėdžiai dėl kompensacijų, siekiant nustatyti, kokio tipo projektus įgyvendinti po verdikto Th.Lubangos byloje, sakė Teismo atstovas.

Tačiau jis pabrėžė, kad šios „kompensacijos bus ne individualios piniginės kompensacijos, o kolektyvinės“.

Per šios savaitės posėdžius pasisakys su jaunais nukentėjusiaisiais dirbusių nevyriausybinių organizacijų, tokių kaip „Child Soldiers International“, atstovai. Jie aptars, kokie projektai pasirodė esantys veiksmingi.

Sprendimas dėl minėto fondo programos ir bendros kompensacijų sumos bus priimtas vėliau.

Kol kas neaišku, kiek yra aukų; fondui buvo pavesta parengti vardų sąrašą.

TBT leido 129 žmonėms kaip nukentėjusiesiems dalyvauti pradiniame teismo procese, bet fondas kol kas apklausė ir nustatė 31 potencialią auką.

Fondas taip pat pažymėjo, jog, kai kuriais apskaičiavimais, iki 3 tūkst. vaikų galėjo būti prievarta įtraukti į Th.Lubangos pajėgas.

„Galutinis kompensacijų dydis pasidarė daug mažiau aiškus“, – nurodė fondas ir pridūrė, jog neaišku, ar TBT leis įtraukti „dešimtis, šimtus, ar tūkstantį ir daugiau aukų“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių