Rumunija kovoja su gyventojų nutukimu: papildomai apmokestins saldintus gėrimus

  • Teksto dydis:

Rumunija antradienį paskelbė planuojanti įvesti papildomą mokestį saldintiems nealkoholiniams gėrimams ir tokiu būdu plėsti kovą su gyventojų nutukimu.

Įvesdama tokį mokestį šalis seka kitų Europos valstybių, tokių kaip Prancūzija, pavyzdžiu.

„Šiuo mokesčiu siekiama mažinti vartojimą ir didinti valstybės pajamas, kurias būtų galima išleisti sveikatos apsaugai ir švietimui“, – sakoma antradienį paskelbtame Finansų ministerijos dokumente.

„Nutukimo epidemija Europos Sąjungoje yra didžiulė našta sveikatos apsaugos sistemoms“, – sakoma dokumente.

Dėl naujojo mokesčio per likusius šių metų mėnesius turėtų būti surinkti 66 mln. eurų. Valdžia taip pat numato didinti mokesčius tabakui ir mažinti kai kurias valstybės išlaidas.

Kairiojo sparno vyriausybė bando laikytis siektino biudžeto deficito – 2,76 proc. šiais metais, bet užduotį apsunkino pensijų ir viešojo sektoriaus atlyginimų padidinimas 2018-aisiais.

Centro dešinės opozicija išjuokė naująjį mokestį ir pažymėjo, kad panašų pasiūlymą, kurį balandžio mėnesį pateikė liberali partija USR, vyriausybė atmetė.

Rumunijos nealkoholinių gėrimų gamintojų asociacija mokestį pavadino diskriminaciniu ir sakė, kad jis pakenks sektoriui, kuriame dirba maždaug 60 tūkst. žmonių.

Konsultavimo firma „KeysFin“ nuodo, kad saldintų gėrimų rinka Rumunijoje yra verta maždaug 1,2 mlrd. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių